Hiljade jela i smrča poseku se za Novu godinu

Niko nema tačne i precizne podatke koliko se jelki poseče za Novu godinu. U „Ekošum“-u kažu da je za rast jelke visine jednog metra potrebno deset godina.

Poslednjih dana jelke se uveliko seku i u najvećoj meri transportuju do većih gradova Beograd, Novi Sad. U Valjevu se prave jelke manje prodaju jer njihova cena nije mala i kreće se do pet hiljada dinara u zavisnosti od veličine. „ Ukoliko se gradjani ipak odluče za kupovinu jele ili smrče bitno je da te jele uz sebe imaju propratnicu i šumski žig. Mnogi ne znaju da je potrebno  bi jela ili smrča dostigla  visinu metar do dva treba da prodje deset godina. To je velika šteta za naš eko sistem“, kaže Aleksandar Manojlović iz Ekološko šumarske organizacije „Eko šum“.

Jedan od dobrih saveta ukoliko se gradjani baš odluče za pravu jelku jeste da je kupe sa busenom i korenom kako bi je kasnije mogli zasaditi ponovo. Shodno činjenici da je valjevski kraj poslednjih godina posebno pogodjen sušenjem četinara zbog obolevanja svaka jela je dragocena. Ipak mnogi ne mare za ovu činjenicu kada je zarada u pitanju. Na pijacama u Beogradu poslednjih dana mogu se videti prepuni kamioni jela i smrče, zelenike pa i grana borova. Kontrola ove seče je teška i ponekad nemoguća s obzirom da zvanične ustanove i organizacije ne raspolažu tako velikim brojem ljudi , šumara, a često je kretanje u zimskim uslovima kada su šume pod snegom samo kretanje otežano i usporeno.

„Najefikasnija mera sprečavanja bespravne seče novogodišnjih elki je oduzimanje, ali shodno instrukciji one se mogu prodati ili pokloniti tek posle šest meseci , za 1.maj. Nikako da nadležni napišu da su ejlke kvarljiva roba i da se tako postupa. Predlagao sam da se napravi organizovana akcija kontrole i zaplene i da se potom oduzete jelke poklone školama, vrtićima, dečijim ustanovama. Ali, očito da nadležni nemaju sluha za to“, kaže Dragić Tomić predsednik Ekološko šumarske organizacije.

Podizanje ekološke svesti gradjana jedno je od rešenja ovog problema kako bi se sprečila seča hiljada sadnica, ako se zna da Srbija nije zemlja koja je posebno bogata četinarima jer uobičajeno rastu na nadmorskoj visini od 1200 metara.

U Valjevu se kao zamena za pravu jelku može kupiti plastična u  kineskim radnjama po ceni od 1000 do 3 000 dinara. Plastične jelke mogu se koristiti dugi niz godina.

S.V.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.