Lokalni front o javnoj raspravi

Javna rasprava o aerozagadjenju nije ona koju je inicirao Lokalni front, ali u ovom Udruženju kažu da je ikakva rasprava bolja nego nikakva. O značaju učešća gradjana u javnoj raspravi i manipulisanjem informacijama o višedecenijskom zagadjenju,aktivisti Lokalnog fronta govorili su na konferenciji za novinare.

Miroslav Pantelić, aktivista Lokalnog fronta , podsetio je javnost na hronologiju aerozagadjenja u Valjevu iznevši podatke da ovaj problem ipak nije višedecenijski kako to tvrdi lokalna vlast , ali i na činjenicu da je Lokalni front još u martu ove godine zatražio javnu raspravu što je skupštinska većina odbila.

„ Mera trogodišnjeg nerada gradskih službi i gradskih službenika veoma egzaktno pokazala  je količina čestica PM 10 u valjevskom vazduhu. Ona nezadrživo raste, sa 340 mikrograma po kubnom metru 2015. do 809 u prošloj, 2017. godini. Za one koji nas uvlače u maglu vajkanja o decenijskom zagađenju mali čas istorije: sadržaj ovih čestica u našem gradu meri se tek od 2012. godine.Možda je 2012. predaleko pa se ponešto zaboravilo. Zato svežiji podaci: pre tačno godinu dana ministar Goran Trivan je u oči gradonačelniku i tadašnjem i sadašnjem zameniku gradonačelnika proročanski najavio da će se Valjevci gušiti. Posle toga, od 1. januara do 30.septembra iz gradskog budžeta deljene su pare za sve, svašta i svakoga. Sem za kvalitet vazduha. Za to je utrošeno 0  koma 0000 dinara“, rekao je Pantelić.

Lokalni front navodi da su se po relevantnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine Valjevci gušili i u oktobru, potom u novembru i sada u decembru. Ivan Milovanović kaže da jedini kome to nije jasno i jedini koji to nekim čudom nije primetio bio je gradonačelnik – lice odgovorno za rad, ali i za nerad, Gradske uprave. Lokalni front zatražio je od zamenika gradonačelnika Zorana Živkovića koji je ujedno i na čeu Saveta za zdravstvo grada dokumentaciju koja je pripremljena za javnu raspravu , ali takava dkumentacija jo nije stigla.“Odgovor na taj dopis, na žalost svih potpisnika, ne postoji. Nojevi iz Karađorđeve 64 i dalje ne žele da vide u kolikoj opasnosti su zdravlje i životi Valjevaca. Začudo, odjednom to ne želi da vidi ni g. Živković, čija prezentacija o uticaju zagađenog vazduha jeste bila jedan od krupnih razloga da se ozbiljno posvetimo ovoj temi. Nismo videli g. Živkovića ni na javnoj raspravi o nacrtu budžeta za 2019. godinu. Da li zato što ne bi mogao da ne primeti predlog da se u novoj godini na kvalitet vazduha potroši samo 1,37% budžeta? Da, 1,37% budžeta za najveći problem nas koji u ovom gradu živimo. Ukupno 47 miliona 650 hiljada dinara. Milion i po za usklađivanje programa i planova iz oblasti zaštite životne sredine. Onih programa i planova o čijem izvršavanju niko iz Gradske uprave ne želi da govori? Milion i 150 hiljada za merenje zagađenosti vazduha i buke. Mnogo lakše se i u tišini boluje  kada bar znamo koju vrstu otrova udišemo,“ kaže Milovanović.

Lokalni front navodi i da je budžetom predvidjeno ulaganje u Toplanu za delimini preazak na tečni gas očito rešenje koje je lokalna vlast već formirala mimo javne rasprave pa se postavlja pitanje i čemu javna raprava ako je vlast već donela odluke?

Kako se u izveštajima i monitoringu Agencije za zaštittu životne sredine pored PM 10 čestica nalaze podaci i o PM 2,5 česticama Đorđe Petković kaže da jednog dana, kada neko u budžetu, umesto čašćavanja Šabana Šaulića, predvidi sredstva za merenje emisije, od PM 10 mnogo opasnijih čestica PM 2,5, imaćemo podatke i o tom začinu valjevskog vazduha.

„Tabela 3 na sajtu Agencije, pokazuje ko sve proizvodi čestice PM 10 u Srbiji. Ona otkriva da su glavni izvor ovih čestica dimnjaci malih toplana i individualnih ložišta. Iz njih izbija oko 59% količine PM 10. Industrija nam daruje 13%, poljoprivreda bez stočarstva 10%. Drumski saobraćaj snosi krivicu za samo 6% čestica PM 10 u vazduhu.Da li su ovi odnosi u Valjevu bitno drugačiji od proseka Srbije? Na prvi pogled moglo bi se zaključiti da nepovoljan položaj grada u kotlini još povećava uticaj individualnih ložišta, ali bi to ipak trebalo proveriti ozbiljnim budućim merenjima.U svakom slučaju, naš grad 45 miliona ulaže, da ne upotrebimo teži izraz, u smanjenje emisije kod zagađivača čije je učešće u stvaranju čestica PM 10 gotovo zanemarljivo. Upozorili smo na ovo tokom javne rasprave o budžetu za narednu godinu. Nekoliko prisutnih članova Gradskog veća je to moralo čuti. Veće je usvojilo nacrt bez ikakvih izmena u ovom delu i predlog će se idućeg četvrtka naći pred odbornicima koji će poslušno podići ruku i pretvoriti ga u odluku o budžetu.

Da li će i kako onda na smanjenje količine PM 10 u vazduhu uticati ishod javne rasprave od 24-og?“upitao je Petković.

Ljubomir Radović aktivista Lokalnog fronta i odbornik u Skupštini grada kaže i da je prirodno što niko ne želi da prizna svoje propuste, svoje promašaje, svoje neznanje. Takva privilegija, međutim,  ne pripada službenicima koji su plaćeni da rade poslove grada, predviđene, pored ostalog, i odlukama Skupštine. Oni imaju obavezu da podnesu račune i objasne šta su još uradili osim asfaltiranja 50 kilometara puteva i ulica.“Na čemu im od sveg srca zahvaljujemo.Nojevska politika zavlačenja glava u asfalt nije greška koju će građani Valjeva razumeti i oprostiti. Podaci Saveta za zdravlje, podaci g. Živkovića, daju egzaktne podatke o broju naših sugrađana, bolesnih i pomrlih od otrova u vazduhu protiv kojih službenici građana pune tri godine nisu  preduzeli ništa!A sada očekuju da  sve te bolesti i smrti zaboravimo, prihvatimo neke njihove nove planove, pune entuzijazma i povišene odgovornosti, i strpljivo čekamo još koju godinu da počne da opada sadržaj čestica PM 10. A šta ako nastavi da raste? Neće biti strašno ako niko na to ne odgovori. Strašno će biti ako ne bude nikog da pitanje postavi“kaže Radović.

Lokalni front izražava sumnju da če javna rasprava ličiti na totalno kontrolisanu javnu raspravu, u kojoj gradski službenici , osim što ne daju odgovore na pitanja građana, daju sebi za pravo da građane omalovažavaju i vređaju. „Interes građanki i građana Valjeva je, pored preuzimanja odgovornosti za učinjeno/neučinjeno do sada, slobodna javna rasprava, uz prisustvo što većeg broja građana i stručnjaka različitih profila“, zaključio je Radović.

S.V.

5 comments on “Lokalni front o javnoj raspravi

 1. zmaj

  Plašim se da na raspravi ne reše zagađenje.Šta ćemo onda bez smoga,na koga smo navikli.Da li javna rasprava pokazuje da su nekada buli tajni ratgovori o zagađenj

  Reply
 2. Radnik

  Pa ne znam vise sta vi Lokalci ocete. Svaki dan ista tema. Gradska uprava resice sa nadleznima oko aerozagadjenja. Taj problem nije od pre godinu dana,vec vise od 10 godina.

  Reply
 3. Goran Markovic

  Gde su i do sada opredeljena sredstva za aero zagadjenje i nemoj da i recima VISE trujete gradjane ? Gde je gvozdenovic na javnoj rasparei i obudzetu i o drigim javnim raspravama ili toliko ponizava ovaj narod ili nema hrabrosti { nikada nije ni imao} da stane ispred gradjana a ne samo teledirigovanim odbornicoma kojiu dizu ruke a pojma nemaju i kao da nece ziveti nikada u ovom gradu!Svako ko podrzava pricu zamotanu sto kazu babe u kucine od gvozdenovica mora da poptrazi pomoc ispod Petog Puka jer svi predlozi i sva bahacenja koja su dosla iz sive zgrade i basketasa gvozdenovicevih ravno je NULI!On trosi nas novac zaturi se sa prijateljicom , savetnicomo i pravo planine a vi narode ko vas j..e ..e pa !!

  Reply
  1. Mira

   Samo posebni ljudi mogu po ceo dan da pisu komentare,vise na fejsbuku,pljuju na sve.Normalni nadju nesto da rade,da ne budu zaludni!!!Volimo te,Gorane!

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.