Smog jutros sakrio Valjevo

Valjevo možda nije Hirošima i Nagasaki, ali se ovog jutra od smoga ne vidi. U izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine se navodi da je Valjevo u novembru bilo grad u kome je 26 dana bila prekoračena dozvoljena vrednost PM10 čestica u vazduhu.

Oni koji žive u višim delovima grada praktično ovog jutra grad i nisu mogli locirati jer se od smoga i ne vidi. Dok se grad priprema za javnu raspravu na temu aerozagdjenja ne treba zaboraviti da po zvaničnim podacima Ministarstva za zaštitu životne sredine, čak 114 dana u godini gradjani Valjeva  udišu prekomerno zagađen vazduh PM-10 česticama, koje su „kombinacija“ uticaja grejanja, saobraćaja i industrije, i predstavljaju smešu dima, čađi, prašine i kiseline, koja sadrži i teške metale kao što su olovo, kadmijum, nikl i arsen.  

Fotografije koje su zabeležene jutros u 9h nedvosmisleno pokazuju da se u Valjevu vazduh vidi, ali se od tog vazduha ne vidi Valjevo. Zanimljivo je da odredjeni gradjani koji bezrezervno podržavaju ovu gradsku vlast u odbrani iste čak i ne primećuju ono što primećuju da su neke činjenice jednostavno neoborive stavom da problem postoji deceniju, da je tako oduvek bilo, pa i da su loše raspoloženi opozicionari i pojedini novinari praktično samo iz čiste mrženje plasirali i plasiraju informaciju o zagadjenju vazduha kad to po njima nije tako. Istima, ako je suditi po komentarima koji su ostavljani na pojedine vesti o aerozagadjenju pojedinim gradjanima smeta čak i pisanje na tu temu. Ali, da li će problem nestati samo zato što o njemu ne govorimo?

Možda zlonamerni i postoje , ali da li su to baš oni gradjani koji smatraju da treba da udišu čist vazduh i ne budu trovani svakog dana?

Shodno važećem zakonu gradjani Srbije imaju pravo da budu informisani o stanju životne sredine. U Valjevu je postojao pokušaj da se na javnom mestu u centru grada instalira merni uredjaj i uredjaj koji će iz sata u sat obaveštavati gradjane o očitanim rezultatima. Ipak ova inicijativa nije realizovana. Grad izdvaja novac Zavodu za javno zdravlje kako bi vršili neophodna merenja, ali se u zahtevu grada ne nalazi merenje PM10 čestica.

Možda nisu svi stručnjaci i lekari u Valjevu, ali je broj onih koji dobro vide daleko veći od broja onih koji „ne vide dobro“. Na kraju, kažu, da treba verovati da je istina negde izmedju, kako bismo je baš utvrdili, za početak udahnimo duboko.

9 comments on “Smog jutros sakrio Valjevo

 1. Mila

  Znate li vi jos nesto drugo da pisete ili vam je ovo jedina tema? Zbog vase velike veze u Ministarstvu za zastitu zivotne sredine vama je prioritet smog u Valjevu!

  Reply
  1. Ivan Valjevski

   Botovi, botovi gde ce vam dusa! Zbog ljubavi prema Dramoseru, vi bi zrtvovali i sopstvenu decu! Ako smete stanite pred ogledalo i pogledajte sebe u oci!

   Reply
 2. odžačar

  Ima javna rasprava o zagađenju,bojim se da će rešiti zagađenje.Šta ćemo onda bez smoga,Ako je sada javna rasprava,da li to znači da su so sada bile tajne rasprave?

  Reply
 3. Mirko

  Vi iz Vamedia veći eksperti od ljudi koji su za to obrazovani. Problem postoji i to svi vide i znaju. Gradska uprava je preuzela odlučujuće korake.

  Reply
 4. Glisa

  Cekaj te bre. Zar vi iz Vamedie ne umete nesto drugo da pisete nego o smogu. Pa ovaj problem postoji mnogo duže. Gde ste bili pre 15 god npr,tad nije bio smog. Gradska uprava ce resiti problem sa ekspertima. Tako da ne brinite se.

  Reply
 5. Bačje

  Opušteno mačadi botovska, vazduh je mnogo čistiji u Požarevcu i Mitrovici, samo polako.

  Reply
 6. Valjevac

  Kada ćemo da vidimo predlog konkretnih mera i plan za njihovo sprovodjenje? Kada ćemo znati ko je odgovoran za sprovodjenje tih mera? Sve ostalo su prazne priče.

  Reply
 7. Volim gradsku upravu, nego sta

  da se ja pitam posek’o bih sve sume
  i za ukras bih stavio od traktora gume
  kiselinom ja bih zemlju navodnjav’o
  rendgenom bih svakog dana decu slikav’o

  Eto vam nove himne. Gusite se u sumporu za korist partije i paretina.
  Ne, cakaj ovo mozemo da napisemo na ulaznoj tabli Valjevo:

  The Smoke City

  hugh, hugh, hugh

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.