Od decembra moguće grejanje na gas

imagePoslovanje JKP ”Toplana” do sada je zavisilo od mazuta i kretanja cene tog energenta na tržištu, ali sada iz tog JKP najavljuju od kraja ove godine grejanje na gas, što će doneti značajne uštede.

Kako priča direktor “Toplane” Zoran Stepanović, ideja o prelasku sa mazuta, kao energenta koji se u „Toplani”sada koristi, na gas, postoji već tri godine. U međuvremenu, ono što ideju čini dodatno povoljnijom, jeste pad cene gasa tako da Stepanović smatra da je moguće čak sklopiti ugovor po ceni od 36,5 dinara uz avansno plaćanje, što je znatno jeftinije nego pre tri godine.
“S druge strane, mazut, koji je u 2015. godini padao i ispod 25 dinara za kilogram, trenutno košta oko 58 dinara, što je više nego dvostruko. Pošto je trošak kupovine mazuta u 2015. godini bio 159 miliona, u 2016. bio je 158 miliona, a u 2017. dostigao 223 miliona dinara, promene na tržištu ukazuju na to da u sledećoj grejnoj sezoni trošak bude između 330 i 360 miliona dinara. To je neprihvatljivo sa stanovišta našeg poslovanja je rod naplate usluge grejanja imamo ukupan prihod od 363 miliona dinara”, objašnjava Stepanović.
Prelazak na novi energent, međutim, zahteva dodatno investiranje u system “Toplane”, odnosno rekonstrukciju kotla od 30 megavata i obezbeđenje dovoza i skladištenja gasa od oko 55 miliona dinara. Stepanović kaže da je to polovina godišnje moguće uštede, koja bi se mogla otplatiti u roku od par grejnih sezona, a suština je da „Toplana” više ne bi zavisila samo od cene jednog energenta, koja je, u slučaju mazuta, gotovo dve trećine ukupnih troškova.
“Nakon što je Skupština usvojila Izmene programa poslovanja potrebno nam je oko dva meseca za sprovođenje javne nabavke i skoro još toliko da izvedemo neophodne radove, kako bi grejanje na gas bilo moguće od 1. decembra. Stepen korisnosti celog sistema, ukoliko bude urađeno sve kako treba, trebalo bi da iznosi do 96 procenata, što celu investiciju otplaćuje u jednoj grejnoj sezoni”, zaključuje direktor JKP “Toplana”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.