Vukove diplome izmedju ocena i znanja

Po pisanju Euronews Srbija , svaki osmi učenik završi osnovno obrazovanje kao Vukovac. Prevedeno u brojke, prestižnu diplomu o izvrsnosti prošle godine dobila su 7.454 učenika, odnosno 12,7 odsto svršenih osnovaca. Valjevo grad sa namanjim brojem Vukovaca.

Najviše Vukovaca u prošloj godini bilo je u Leskovcu (18,4 odsto), Nišu (15,6 odsto)  i Jagodini (13,9 odsto). I prethodnih godina su se te školske uprave isticale po broju Vukovaca. Najmanji procenat učenika koji su poneli Vukovu diplomu bio je u Valjevu (7,9 odsto), Užicu (9,2 odsto)  i Čačku (9,8 odsto), piše Euronews.

Da je ocena postala ključni cilj obrazovanja svedoče podaci koje prenosi Euronews , a po kojima je broj onih sa svim peticama neuobičajeno velik. Ipak isti podaci pokazuju i da školarci u Srbiji ne pokažu na maturama zavidno znanje i rezultate koji bi parirali procentu Vukovih diploma. Na žalost tek loši rezultati PISA testiranja pokazuju da se u Srbiji uči za ocenu da nivo predavanja nije zavidan pa i da je i dalje vrlo aktuelno pitanje samog sistema obrazovanja.

Veliki broj Vukovaca dolazi iz osnovnih škola, ali se dešava da taj nivo znanja ne biva pokazan u srednjoj školi. U školama uglavnom navode da je razlog za to kriterijum samih škola.

Pomama za peticama vidljiva je i kroz težnju i ambiciju roditelja da dete bude najbolje , ali i samih škola jer iskazani procenti bitni su za  evaluaciju rada škole.

Negde izmedju našli su se djaci na kojima je da ispune težnje i jednih i drugih pa kako navode stručnjaci, sve više je zastupljen stav da četvorka nije dobra ocena, što je nekada bilo drugačije.

Euronews navodi da je resorno ministarstvo pokušalo  da reši problem podizanjem lestvice na viši nivo za dobijanje Vukove diplome, te su krajem 2022. godine promenjeni kriterijumi. Umesto svih petica u drugom ciklusu školovanja, od petog do osmog razreda, sada je neophodno da đaci imaju zaključene sve petice od prvog do osmog razreda i diplomu sa takmičenja (najmanje jednu diplomu „Dositej Obradović“).

 

 

2 comments on “Vukove diplome izmedju ocena i znanja

  1. Valjevac

    Suvišna je pretpostavka „izmedju ocene i znanja“ kada može Djole konobar da bude ministar, i izdaja da bi se dobro živelo onda je naše obrazovenje joblik teške bolesti gde se više nevi interes svog naroda i budućnost dece. Nepostoji klasna prohodnost u Srbiji u obrazovanju, osim kriminala kupovine diploma. Policija i tužilaštvo subvencionišu uništenje obrazovanja.

    Reply
  2. Miodrag

    To je zato sto prosvetom upravlja opozicija, pa sredjuju izmedju sebe ocene. Zato nijedan nas clan nije bio vukovac.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.