Lisice kao domaće životinje

imageSve češća je pojava fotografija na društvenim mrežama lisica u naseljima “Zbratimljeni gradovi” i “Milorad Pavlović”. Ova dva naselja u blizini su šume koja okružuje HK Krušik pa upućeni tvrde da lisice dolaze iz te šume, a veterinari da lisice nisu opasne po gradjane.

Dok Valjevo rešava iz godine u godinu problem pasa lutalica stanari dva gradska naselja „Zbratimljeni gradovi” i „Milorad Pavlović” osim pasa već se navikavaju i na lisice. Prva fotografija koja se pojavila na fejsbuku lisice u naselju izazvala je čudjenje pa i polemike oko toga šta treba uraditi kako se ove životinje ne bi nalazile u ljudskom staništu.Svima je postalo jasno da se lisice hrane iz kontejnera .
Slično se, kako kažu, dešavalo i 90-tih godina, ali stručnjaci objašnjavaju da opasnosti od pojave ove lukave životinje nema. Šta više, povećan broj lisica znači da je redukovana najveća opasnost – besnilo čije su lisice prenosioci.” Lisice su izuzetno oprezne i pametne, ali u isto vreme i plašljive životinje. Nisu agresivne, retko kada će se usuditi da napadnu, sem kada su životno ugrožene, ali se najčešće povlače i beže kada primete opasnost i procene da nisu bezbedne. Njihova pojava u ovim stambenim naseljima pokazuje da se populacija povećala, a to znači da je redukovano besnilo, čiji su one prenosnici. Naime, lisice se već izvesno vreme vakcinišu protiv besnila pomoću specijalnih mamaka koji se bacaju iz helikoptera, pa je to dalo pozitivne rezultate”rekao je veterinar dr Božidar Milić novinarima.
S obzirom da je veoma lako prilagodljiva i uslovima životnog prostora, kako kaže, lisici su za stanište dovoljni travnjaci, šume i poljoprivredni prostor prigradskog naselja. Zbog toga, kao “idealno” stanište pokazali su se pošumljeni delovi ogromnog prostora vojne fabrike “Krušik”, uz koje se nalaze naselja “Zbratimljeni gradovi” i “Milorad Pavlović”, u koje zalutaju u potrazi za hranom.

Svojevremeno su na ovu pojavu na konferenciji za novinare reagovali u Demokratskoj stranci zahtevajući od aktuelne vlasti da reaguju na ovu pojavu. Neke reakcije nije bilo, a lisice su polako prestale da plaše gradjane.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.