Ujedinjeno Valjevo može: Programom do pravih rešenja

IZBORI 2024

Gradska uprava, privreda, javna preduzeća i poljoprivreda, bile su teme konferencije za novinare koalicije Ujedinjeno Valjevo može. Za svaku od navedenih oblasti koalicija Svanuće pripremila je odredjeni oblik poboljšanja.

„Gradska uprava je ključna za funkcionisanje grada. Nije slučajno da će prva aktivnost novog gradonačelnika Valjeva biti upravo sastanak sa svim zaposlenim u Gradskoj upravi. Naš cilj, kada je Gradska uprava u pitanju, je jasan: Organizovaćemo transparentan i na zakonima zasnovan rad Gradske uprave, tako da građanima i privredi pruža profesionalne, kvalitetne i efikasne usluge i obezbedi uslove za dalji planski razvoj grada u  skladu sa sadašnjim i budućim potrebama“, rekao je Ivan Manić, kandidat za gradonačelnika koalicije Svanuće.

Manić je naveo više uočenih problema u radu Gradske uprave , a kako bi se ti problemi prevazišli predložena su  sledeća rešenja:

„Završićemo sve nedostajuće planske dokumente za razvoj grada, kontrolisati njihovu primenu i o tome redovno izveštavati građane. Sprovešćemo analizu rada svih odeljenja i službi Gradske uprave i oceniti rad rukovodilaca uz primenu profesionalnih kriterijuma. Uvešćemo jasne principe koordinacije rada različitih odeljenja i službi Gradske uprave i striktno pratiti i kontrolisati njihovo funkcionisanje uz redovno izveštavanje javnosti o njihovom radu. Osnažićemo rad službe za upravljanje ljudskim resursima kako bismo obezbedili striktnu primenu profesionalnih kriterijuma kod zapošljavanja, ocenjivanja učinka, napredovanja i profesionalnog razvoja zaposlenih u Gradskoj upravi kako bismo unapredili kvalitet usluga za građane i privredu. Svešćemo institut privremeno-povremenih poslova na minimum (samo kada je to nemoguće izbeći). Primenjivaćemo Lokalni antikorupcijski plan (LAP), posebno u delu koji se odnosi na javne nabavke i finansiranje projekata (npr. predviđen je građanski posmatrač za sve javne nabavke vrednosti iznad 30 miliona dinara itd.“, naveo je Manić dodavši da će biti formirano i posebno odeljenje za ekologiju.

Na pitanje Vamedie šta je predvidjeno ukoliko analiza rada zaposlenih pokaže da nemaju tražene kompetencije za odredjena radna mesta , Aleksandar Djukić DS , kaže da će u tom slučaju biti poslati na Akademiju za javnu upravu koja ima takve obuke.

Po mišljenju koalicije stanje u javnim preduzećima nije sjajno te su neophodne različte mere za unapredjenje njihovog rada. Najpre to je analiza  rada rukovodilaca javnih komunalnih preduzeća, javno prikazati ocene njihovog rada i sprovesti otvorene, nepristrasne i profesionalno vođene konkurse za izbor rukovodilaca tih preduzeća.

„Sprovešćemo otvorene i nepristrasne konkurse za izbor rukovodilaca javnih komunalnih preduzeća na bazi profesionalnih kriterijuma u onim preduzećima u kojima je to po zakonu moguće izvesti zbog dužine mandata već imenovanih direktora. Pri izboru direktora javnih preduzeća i članova nadzornih odbora striktno ćemo  primenjivati procedure previđene u Lokalnom antikorupcijskom planu (Oblast 4 LAP-a). Uvešćemo strogu kontrolu rada javnih komunalnih preduzeća, a pre svega u domenu planiranja, trošenja sredstava, zapošljavanja i pružanja usluga građanima i privredi. Uskladićemo razvojne planove javnih komunalnih preduzeća sa razvojnim planovima grada, redovno ćemo pratiti realizaciju tih planova i pružati podršku javnim komunalnim preduzećima u njihovoj primeni. U skladu sa razvojnim planovima javnih komunalnih preduzeća napravićemo prioritete za nabavku potrebne opreme i sredstava za rad i izveštavati javnost o nabavkama.Uvešćemo posebno telo za koordinaciju rada javnih komunalnih preduzeća kojim će rukovoditi gradonačelnik“ rekao je Aleksandar Djukić.

Na pitanje Vamedie šta je predlog koalicije Svanuće za JP Polet za koje je opšte poznato da ima problem i sa likvidnošću , Djukić kaže da je i u tom slučaju najpre potrebna analiza rada. „Kao što smo rekli, svako preduzeće će proći kroz javni proces analize, gde ćemo moći da vidimo onda u kakvom je stanju, šta može da se uradi i onda ćemo moći da kažemo nešto konkretno o konkretnom preduzeću. Preduzeće Polet je preduzeće koje posluje sa gubicima, koje ima probleme već godinama. Da vidimo kako ćemo moći taj problem da rešimo. U ovom trenutku, da govorimo o nešto na pamet, mislim da bi bilo previše neozbiljno“, rekao je Djukić.

Značajno konkretnije mere koalicija je iznela po pitanju privrednog razvoja.

Marijana Milivojević SSP kaže da Valjevo mora da postane aktivni igrač na privrednom nebu Srbije i mesto na kojem je postoje dobri uslovi za poslovanje, ali u skladu sa zakonima ove zemlje. „Nas u Valjevu ne zanimaju prljave industrije, niti rudarenje. To odlučno naglašavamo. Naš cilj je da stvorimo  podsticajnu atmosfere za razvoj preduzetništva na teritoriji Valjeva sa akcentom na domaće privredne subjekte“, rekla je Milivojević.

Ona je navela da  program koalicije predvidja mere podsticaja. „Subvencionisaćemo deo kamata za poslovne bankarske kredite kao podršku mladima do 30 godina starosti koji pokreću svoja preduzeća, uvešćemo podršku novim preduzetnicima kroz obezbeđenje besplatnih knjigovodstvenih usluga u trajanju od 6  meseci, uvešćemo podršku za pokretanje sopstvenog posla u iznosu od 360 000 dinara na teritoriji grada uz obavezu da firma ima bar jednog zaposlenog radnika i da ne sme privremeno zatvoriti ili trajno prekinuti sa radom minimum jednu godinu od osnivanja. Tu je i podrška već postojećim preduzetnicima: Uvešćemo novčanu podršku lokalnim preduzetnicima za zapošljavanje lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, pomoći ćemo lokalnim preduzetnicima da pod povlašćenim uslovima dobijaju lokacije za izgradnju novih proizvodnih postrojenja u industrijskoj zoni u Valjevu i priključke na komunalnu infrastrukturu, smanjićemo firmarine (takse za isticanje) i  porez na imovinu preduzeća kao stimulans za otvaranje novih radnih mesta. U isto vreme ćemo povećati firmarine za kockarnice i kladionice“, rekla je Milivojević.

Goran Gavrilović NPS govoreći o programu za oblast poljoprivrede kaže da su kao koalicija posetili  više valjevskih sela i većina ima iste probleme – loše puteve, loše snabdevanje vodom i strujom, uslovljavanje da se nešto na selu uradi time da se glasa za vladajuću stranku.

„To mora da se promeni, a naš cilj je da  stvorimo uslove za modernu poljoprivrednu proizvodnju i pristojan život u valjevskim selima. Napravićemo Plan ruralnog razvoja (prethodni je istekao još 2022.) kao najvažniji dokument delovanja Grada u oblasti razvoja poljoprivrede i sela. Takav plan obuhvata planove ne samo za  razvoj poljoprivrede, već i za revitalizaciju sela i stvaranje uslova za pristojan život na selu. Nakon dolaska na vlast obići ćemo sva valjevska sela i u dogovoru sa stanovništvom napraviti jasan i javan višegodišnji plan ulaganja u infrastrukturu na seoskom području koji će biti dostupan javnosti i čije sprovođenje će građani moći da prate. To praktično znači da put i voda u selu više neće zavisiti od toga da li ste glasali za ovu ili onu stranku. Uvešćemo red i ukinuti ucenjivanje naših vrednih zemljoradnika. Mnogo je ljudi na selu koji su sami i kojima je potrebna pomoć. U saradnji sa ustanovama socijalne zaštite osmislićemo programe pomoć staračkim domaćinstvima (Služba za ruralnu pomoć) na seoskom području. Podsticaćemo ideje za razvoj seoskog turizma, kao vida dodatne zarade i plasmana proizvoda koje seoska domaćinstva prave. Valjevska sela su lepa i mogu da privuku dosta turista“, rekao je Gavrilović.

 

 

 

 

19 comments on “Ujedinjeno Valjevo može: Programom do pravih rešenja

  1. Cale

    E naše „smrknuće“, vi to planirate otpuštanje mnogo radnika iz JP i Gradske uprave. Đukićevi su to već radili pre 20 godina, pa on čovek ima iskustva u tome. A jedinog, Ljubu Radovića, koji nešto vredi ste oterali. Neće ove pričice za laku noć baš tako proći. Živi bili pa omrkli.

    Reply
  2. komsija

    sVAnuce sve govori u futuru. Pa imate li vi neki plan sad da predstavite da vidimo sta ste to osmislili kako bi vam gradjani dali poverenje. Ove price, mi cemo ovo mi cemo ono bez nekih argumenata su na nivou pijacnih rasprava.

    Reply
  3. bajker

    ovaj momak sto se javio da prica o poljoprivredi jedino sto moze inovativno da implementira jeste branje malina u rosulama.

    Reply
  4. Mile

    Sta cete vi bez republike da uradite?pa necete dinar dobiti samo cete od lokaklne samo uprave puniti svoje dzepove. Vi ako dodjete Valjevu je mrak!! to je realnost

    Reply
    1. Милош

      Председник Вучић је преседник свих грађана Србије. Он је праведан и неће дозволити да Ваљево буде одсечено од Републике, јер он је највећи Србин, а у Ваљеву је проглашен и за почасног грађанина.

      Reply
  5. drakula

    kako su krenuli sa pretnjama za otakz u javnim preduzecima i gradskoj upravi radice Jasminka i Bleki na ugovo o delu, a Pantici ce voditi gradsku upravu.

    Reply
  6. gracanin

    Kada su se pojavili sa onom prvom konferencijom na zdravljaku, ozbiljno su mi se dopali, jer se videla neka doza ozbiljnosti. Prvo od oblacenja pa unapred pripremljen tekst za svakog od njih. Vidi se da im je neko ozbiljno radio na pripremi i pocetku kampanje ali izgleda kako stvari teku dalje da ih je taj neko napustio kada je video da iza cele grupacije od 6 stranak stoji 5 ljudi. Najbolji primer su standovi gde ih ima od 4-6 sa sve kandidatom za gradonacelnika koji ne gasi cigaretu.

    Reply
  7. Dosta više prevaranata

    Uzjogunili se SNS botovi. Znaju rezultate anketa koje pokazuju da SNS ne može da osvoji vlast u Valjevu. Svanuće i vama posle 2. juna. Nećete više morati da pišete te besmislene komentare.

    Reply
  8. sa srecom

    Iskreno se nadam da cete skinuti ovo zlo sa vlasti, al cisto sumnjam da ce oni mirno da prepuste vlast. Radikali i socijalisti su to, ruska je to skola. Dvehiljadite su krali izbor, i zamalo zbog toga nisu nastradali, i jos se nisu opametili.

    Reply
      1. sa srecom

        Doktore, krvav je to pos’o sto radis. Pogledaj bar da li su ti u taj sendvic, makar malo majoneza stavili.

        Reply
  9. Cao pozzz

    Pobedice sns i to ubedljivo. Ovako ste pricali i pisali pred svaki izbore, ta „od ponedeljka ce“ fora na koji treba narod da se peca kada im govorite da nesto znate „sigurno“.

    Reply
  10. Ваљевац

    Aхахахахахаха ботови, ботови 🤣
    Сви знају како функционишете, и како уредно снимате сваки коментар и тако скупљате поене. Жао ми вас је искрено спали сте на тако ниске гране зарад оних који вам трују децу, како ментално путем медија тако и физички смрадљивим ваздухом који дишете годинама. А кад почне брод да тоне продаће вас још јефтиније од „цене“ за коју су вас купили!!!
    Мислите својом главом, није тешко 😉

    Reply
  11. Ivanka

    Je li stvarno mislite da,sa ovim ljudima možete nešto da učinite kapitalno za Valjevo,mislim da je nemoguće

    Reply
  12. Милош

    СНС ботови и сендвичари се копрцају јер знају да долазе нека друга времена. После избора ће се 99 посто њих јавити да цинкаре шефове, како би себе спасили. То су љигавци без интегритета и кичме. Блеје кад су у стаду, кад не буду, постаће неми.

    Reply
  13. uprava

    *** bi dali dobar primer kad bi radili posao za koji ih država plaća. Toliko su mesta promenili u upravi, neka nosi šnur onaj ko ih nađe u kancelariji. Kaplje platica, odgovornost nikakva.

    Reply
  14. Ima vas ima samo ste nevidljivi

    Pa demokrate vi ste i sada u gradskoj upravi za jkp i u toplani i……

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.