Hvala Česi, nije trebalo! I deo

imageČeška vlada donirala je Valjevu 400 000 evra za izgradnju toplovoda od Toplane do Bolnice. Ugovor je potpisan 2012. godine , a do danas Bolnica nije priključena. Hvala Česi, nije trebalo!

U Valjevu su 17.04.2012 ambasadorka Češke republike Hana Kubačkova, ministar prostornog planiranja i zaštite životne sredine Oliver Dulić i gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević potpisali ugovore o finansiranju izgradnje toplovoda do Regionalne opšte bolnice u Valjevu i izgradnje buduće transfer stanice komunalnog otpada. Za toplifikaciju bolnice Vlada u Pragu, preko Češke razvojne agencije, Valjevu daje 400.000 evra, a ministarstvo prostornog planiranja 14.000 evra, dok je učešće Grada 200.000 evra.
Česi potpisali , Česi I dali I samo sedam meseci kasnije 26.11.2012.godine radovi na izgradnji kraka toplovoda od gradske Toplane do Bolnice, u dužini od dva kilometra, privedeni su kraju. Ove radove, tog dana obišli su Češke razvojne agencije Nikol Mahova, Jan Pavlik i Roman Kamarit. Kako se tada moglo čuti trebalo je da već od naredne grejne sezone Bolnica bude priključena na Toplanu.Već tada je rečeno da će gradska Bolnica pored priključenja na toplovod, dobiti i podstanicu, kojom će biti omogućeno da se voda iz geo-termalnog izvora koji se nalazi u krugu Bolnice, koristi i u letnjem periodu, čime će se značajno uštedeti na energentima, jer kotlarnica leti neće morati da radi. Tadašnji direktor bolnice izjavio ba licu mesta da je voda iz geo-termalnog izvora, temperature 34 stepena, te i da se već koristi za punjenje bazena u Centru za rehabilitaciju, što pokazuje koliko je jedna ovakva investicija važna za Valjevo.
Godinu dana kasnije tačnije 05.12.2013. godine priča se već razvodnjava. “Priključenje Opšte bolnice na gradsku „Toplanu“ očekuje se 10 decembra. Uslov za priključenje bolnice jesu niže cene nego što bolnica trenutno plaća grejanje. Radovi na priključenju su uveliko u toku, a predvidjeno je da ovim priključenjem bude grejano 29 000 kvadrata. Finansiranje priključenja pomoći će Grad Valjevo”, prenela je tada Vamedia navode gradskih vlasti.
Ali priključenja nema. Godinu dana kasnije 06.10.2014.godine Bolnica je odlukom Skupštine oslobodjena plaćanja priključka na toplovod što je praktično oslobadjanje od obaveze u visini od 15 miliona.

Samo nekoliko dana kasnije 15. Oktobra 2014. Godine potpisan je predugovor izmedju Bolnice I Toplane. Predugobor je podrazumevao da u njemu budu sadržane sve stavke koje će biti sastavni deo budućeg ugovora. Predvidjeno je bilo da ugobvor bude napravljen kada Skupština grada donese odluku o cenama iz predugovora odnosno kada oformi petu tarifnu grupu sa cenom od 26 dinara po kvadratu I cenom kilovat časa od 6 dinara po kvadratu. Predlog cena dala je Opšta bolnica Valjevo. Skupština grada Valjeva je već za nekoliko dana oko 1.novembra donela odluku I usvojila petu tarifnu graupu I usvojila cenu od 6 dinara I ostala je obaveza da se pribavi upotrebna dozvola za toplovod. Već 1. decembra pribavljena je upotrebna dozvola.

U predugovoru stoji da se ugovorne strane obavezuju da će ispunjenjem uslova,odnosno usvajanjem cene i pribavljanjem dozvole biti obavezani da potpišu Ugovor. Pribavljena je dozvola, usvojena cena , ali ugovor nije potpisan.

Priključenja nema ni 2015. godine, nema ni pomena 2016.godine, niko ne bi govorio ni 2017. godine da u Valjevu nije zadimilo preko nosa, dimi I 2018.godine, ali ?
Ali da se vratimo na 2013.godinu. nema veće priče u Valjevu od aerozagadjenja, ali 24.12.2013. godine Vamedia je objavila podatke I tekst pod naslovom “Četiri puta zagadjeniji vazduh”. U informaciji koju je Vamedia tada prenela pisalo je :” Kako pokazuju podaci valjevskog Zavoda za javno zdravlje, tokom ovog meseca u pojedinim danima zagađenje vazduha u našem gradu, na sva tri merna mesta na kojima se meri prisustvo čađi i sumpor-dioksida u vazduhu, bilo i četiri puta veće od dozvoljenih parametara”.

Priključenja nema?

Nastaviće se …

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.