Lokalni front: Grad nije dostavio izveštaje Upravi za javne nabavke

imageGodina 2017. ući će u anale grada kao „crna godina“ za javne nabavke, tvrdi Lokalni front. „Ni izveštaja, ni pečata, ništa nije dostavljeno Upravi za javne nabavke od trenutka kada su gradonačelnik i Veće preuzeli ovu obavezu od prvog januara 2017.god“, navode u Lokalnom frontu.

Da je godina iza nas izvesno „crna godina“ za neke sužbenike grada Valjeva tvrdi Željko Trifunović iz Lokalnog fronta. „Ako sudski procesi protiv nekih službenika ne zastare izvesno je da će za neke druge ipak ova godina iza nas ostati „crna godina“ za službenike Grada Valjeva. Brine on što sledi. Jer grad i dalje hladnokrvo krši propise o javnim nabavkama, radi kako je radio i pre i možda još ozbiljnije greši. Nije teško doći do zaključka zašto je to upravo tako“, kaže Trifunović.
Istražujući slučaj deponijske pregrade na reci Gradac Lokalni front je na pitanje vezano za javnu nabavku pre izgradnje deponijske pregrade, od grada dobio odgovor da postupask javne nabavke ne bi ni mogao početi da nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi iz Člana 36.l koji bliže uredjuje postupak javne nabavke. „Ali oni takodje tvrde i da ne postoji nikakav pisani trag o ovoj javnoj nabavci odnosno o radnjamakoje su trebale da joj prethode. Ni pisanog zahteva za pokretanje postupka javne nabavke , nema ni naloga za javnu nabavku, nema ni procene službe računovdstva. Sve dakle na časnu reč i o tome nema nikakavog pisanog traga.Pitali smo da li je ikada komisija za javne nabavke izvršila stručnu ocenu predloženog projekta na šta je bila obavezna po zakonu dobili smo odgovor ne postoji traženi dokument“, kaže Trifunović.

image

Svaki papir ima svoj značaj i zakonodavac je predvideo odredjene procedure iz opravdanih razloga pa i sankcije za njihovo nepoštovanje, tvrde u Lokalnom frontu. „Šta smo još saznali istražujući ovu javnu nabavku? Pošto smo sumnjali da je ovo osetljiva tema zamolili smo za kopije tromesečnih izveštaja javnih nabavki sa zaključenim ugovorima za 2016. i 2017. godinu. Jer to je zakonska obaveza da se izveštaji redovno dostavljaju Upravi za javne prihode RS. Krajem 2016. godine pojavljuje se crna rupa u izveštaju jer je kažu Direkcija tada ugašena Nema dva meseca nabavki, nema izveštaja, ali nabavki je bilo. Dakle neko je procenio da ne treba dostaviti izveštaj Upravi za javne nabavke za dva meseca rada i time učinio prekršaj iz Člana 169, stav 1, tačka 10 Zakona o javnim nabavkama. Što će reći budežt grada može biti skraćen za sto hiljada do milion dinara, koliko iznosi kazna za ovaj „propust“, navodi Trifunović .
Po njegovim rečima ono što sledi u 2017 godini je za anale i druge organe . „Od prvog januara sastavljanje i dostavljanje izveštaja na sebe je preuzelo Gradsko veće i gradonačelnik, onaj što je rekao da je 89 miliona evra uštedeo u budžetu, a svi znamo koliki je bio budžet za 2017. godinu. Ako mislite da ih je ovaj novi posao opteretio pa ne sekirajte se . izveštaj za prvi kvartal ima popunjen samo obrazac G i to je upravo Obrazac na koji se zakon ne primenjuje jer su male vrednosti i prikazuje podatak od 1,02 miliona. Izveštaj za drugi kvartal je još očitiji . Izveštaji su prazni. Nema ništa, potpuno prazno. Šta je radio gradonačelnik i Veće to mi ne znamo , ali izveštaji su prazni, a to je bila njihova obaveza.U izveštaju za treći kvartal kažu u odgovoru nije ni dostavljen upravi za javne nabavke.Znači tu ni prazan izveštaj nije otišao. I tu je ponovo zakon prekršen. Ali kaznhe ne plaćaju oni već će to sve platiti gradjani Valjeva oni kojima se neplaćanje poreza ne oprašta“, tvrdi Trifunović.
Trifunović postavlja pitanje da li se to podaci kriju od Uprave za javne nabavke?
„ Poslali su izveštaj na kome nema ni podataka, ni pečata ni potpisa, samo ispod stoji ime Željko Tabašević. Pa za ovo neko mora da odgovara i hoće sigurno. Nijedan obrazac nije predat izveštaj nije predat. Nadležni organi sigurno mogu doći do dokumenata do kojih smo mi došli,“ zaključuje Trifunović.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.