Fotografisala poskoka u Dušanovoj

imageDa u priobalju reke Gradac ugledate poskoka verovatno bi to bila normalna i očekivana stvar. Ipak srednjoškolka Dunja Matić poskoka je ugledala u Dušanovoj ulici pa ga je čak i fotografisala.

 

Najverovatnije topli oktobarski dani i temperature oko 25 stepeni uzrok su nesvakidašnjeg dogadjaja u Dušanovoj ulici i potpuno neočekivanog susreta Dunje Matić učenice srednje škole sa poskokom.
„Krenula sam u popodnevnu šetnju, nisam ni obraćala pažnju na put ispred sebe. U jednom trenutku, na trotoaru sam zapazila zmiju, dugačku otprilike pola metra sa rogom na glavi, na oko tridesetak centimetara od svoje noge. Ukopala sam se u mestu i zaprepašćeno stajala sve dok zmija nije otpuzala, a nakon toga sam je fotrografisala i potražila informacije na internetu. U pitanju je bio poskok“, kaže učenica drugog razreda srednje Ekonomske škole.
Poskoka je, kako kaže, uočila u blizini marketa i trafo-stanice u Dušanovoj ulici, na delu puta kojim svakodnevno ide od svoje kuće ka školi. Upravo ovaj deo ulice gravitira ka priobalju reke Ljubostinje gde je rastinje veće i gde postoji mogućnost pojave poskoka.
Poskok (lat. Vipera ammodytes) je najotrovnija i najopasnija evropska zmija iz porodice ljutica. Živi na kamenitim i sunčanim područjima južne Europe i Male Azije. Boja je promjenjiva, pa mu je leđna strana siva, žuta ili smeđa s tamnom cik – cak prugom. S trbušne strane je belkast s crnim tačkama. Mužjak naraste do 1 metar. Ova zmija prepoznatljivija je po roščiću na vrhu glave.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.