Školski pribor za romsku decu

imageKomisija za praćenje I implementaciju dekade Roma dodelila je sveske i pribor za decu primadnike romske nacionalne manjine. Ova Komisija već priprema i novogodišnje paketičće za decu.

Za svu decu osnovnih škola koja potiču iz socijalno ugroženih porodica romske manjine , njih 148 obezbedjen je školski pribor. „Na toj pozivciji predvideli smo 200 000 dinara , ali je na tenderu za nabavku dobijena cena od 80 000 dinara i ostavrili smo značajnu uštedu po tom pitanju.l zahvalio bih se dobavljaču koji je izašao sa ovako niskom cenom. Kako nam je na toj poziciji ostalo novca zatrražićemo od osnivača da nam dozvoli promenu pozicije i da preostali novac prebacimo na poziciju kupovine novogodišnjih paketića za romsku decu.”, kaže Radojica Rstić predsednik Komisije za sprovodjenje LAP-a za Rome. Rstić navodi da će nha o9vaj načpin paketiće moći da dobije oko 500 dece.
LAP za obrazovanje Roma već više godina se sprovodi u Valjevu. Ove godine za te namene je izdvojeno 3 250 000 dinara od čega je 2 ,2 miliona izdvojeno za stipendiranje učenika romske nacionalnosti. „Od tog novca 450 000 dinara izdvojili smo za finansiranje užine za sve predškolce, 150 000 dinara izdvajamo za njihove kulturne aktivnosti u toku godine , 100 000 dinara za novogodišnje paketiće i 200 000 dinara za nabavku školskog pribora. Što se tiče stipendija konkurs je već raspisan i objavljen , traje do 26. oktobra pa pozivamo sve pripadnike romske manjine koji su stekli uslov za stipendiju da se jave i konkurišu. U prošloj godini je 56 učenika koristilo tu stipendiju”, rekao je Rstić.

image On ističe da je upravo povećanje broja dece koja dobijaju stipendiju najbolji pokazatelj uspeha Lokalnog akcionog plana jer to znači da se sve više dece Roma odlučuje da nastavi školovanje. Svako ko je završio sedmi razred sa prodečnom ocenom 3,50 dobija 3 000 dinara u osmom razredu , svako dete koje upiše srednju školu dobija 3 500 dinara , a svaki student romske nacionalnosti dobija stipendiju u iznosu od 6 000 dinara.
„Jedna od brojnih aktivnosti je pribor , a novina je što je Komisija konsultovala pedagoške asistente po tom pitanju tako da smo mi zajedno sa učpiteljimna i nastavnicima definisali njihoove potrebe po pitanju pribora. Najvažnije je da će ovaj pribor biti upotrebljen, a sve što se radi jeste posledica težnje da oni završe visoke škole”, kaže Danijela Janković pedagoški asistent u Četvrtoj školi.
Romski koordinator Dejan Marinković složio se sa mišljenjem Komisije da je podjednako važan segment i zapošljavanje Roma nakon završene škole. „ Težnja je da Romi više ne budu korisnici socijalne pomoći već zaposleni ljudi koji plaćaju porez i učestvuju u životu društvene zajednice . Što se tiče pribora evo obezbedjen je u dovoljnom broju i shodno njihovim potrebama da više nijedno rosmko dete ne bi bilo uskraćeno za osnovna sredstva za rad”, rekao je Marinković.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.