Suština i forma

      Нема коментара на Suština i forma

imageGradsko veće donelo je još jednu odluku po pitanju informisanja i ovaj posao sada poverilo Odeljenju za poslove organa grada. Ovaj posao više po odluci Veća neće biti u nadležnosti kabineta gradonačelnika.

„Članovi Gradskog veća su usvojili predlog o izmenama i dopunama Odluke o Gradskim upravama. V. d. načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Vladan Jerinić je obrazložio ovu odluku potrebom da se dopune nadležnosti pojedinih odeljenja, s ciljem da se u okviru istih odeljenja organizuje vršenje poslova koji do sada nisu bili obuhvaćeni. Izmene se odnose na oblasti mladih, javnog informisanja i protokola“, navodi se u saopštenju za javnost izdatom nakon sednice Gradskog veća.
Isto Gradsko veće svojevremeno je donelo odluku da njihove sednice budu zatvorene za javnost i da novinarima bude uskraćeno pravo da prisustvuju i prate sednice. U Saopštenju koje je tada dato navedeno je da je u cilju boljeg informisanja gradjana doneta odluka da se sednice održavaju dalje od očiju javnosti, a da će nakon sednica biti održavane konferencije za novinare kako bi novinarima bila data mogućnost da postavljaju pitanja. Do dana današnjeg nijedna takva konferencija za novinare nije održana. Iako pojedini članovi Veća tvrde da se  ne slažu sa ovom odlukom ostaje činjenica da situacija nije promenjena.
Vrlo brzo nakon toga ukinut je Odsek za informisanje i protokol, a taj posao poveren kabinetu gradnačelnika. Sada novom odlukom ovaj posao prelazi u nadležnost Odeljenja za poslove grada, a nezvanične informacije govore da će na ovom poslu biti angažovane i ranije zaposlene po tom osnovu Svetlana Marković i Mira Jerinić.
Iako pojedini gradski funkcioneri tvrde da sve što se radi mora biti i jeste transparentno pred očima javnosti, činjenica da novinari ne prate sednice Veća ih demantuje sama po sebi.
Iako je, ako je suditi po pasusu saopštenja nakon sednice, Jerinić  odluku obrazložio birokratskom potrebom za dopunom nadležnosti, ne treba zaboraviti da je forma jedno, a suština često nešto sasvim drugo.  
S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.