Potrebni novi uslovi za sanaciju

imageRešenje za probleme stanara Ulice Kneza Jovice grad će pokušati da nadje u ministarstvu kulture. Iako ispod ulice nije turska kanalizacija kako se dugo godina verovalo, zahtevi Zavoda za zaštitu spomenika po pitanju rekonstrukcije ulice se nisu promenili.

Stanari Ulice Kneza Jovice u kojoj se otvorilo više rupa pokušali su i da protestom i blokadom Ulice Milovana Glišića reše svoj dugogodišnji problem. Ipak rešenja problema nema bez Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda u čijoj se nadležnosti nalazi sama ulica po osnovu zaštite. „ Jedino što možemo jeste da pokušamo i to pokušavamo da preko ministarstva kulture u čijoj je nadležnosti Zavod dobijemo neke druge uslove za sanaciju ulice. Činjenica da se ispod ne nalazi turska kanalizacija već kolektor  za njih ne znači mnogo i uslovi koji su dati za nas nisu mogući u smislu ispunjenja“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
Na sastanku sa gradskim rukovodstvom stanarima ove ulice predočena je upravo ova činjenica i najavljena intenzivna borba kako bi se ulica sanirala. „ Mi zaista nemamo toliko novca koliko bi sanacija po njihovom trenutno aktuelnom projektu zahtevala. Imamo novca da uradimo tu ulicu kao i sve ostale koje smo u gradu radili , ali ne i za njihove zahteve. Oni izmedju ostalog traže i zidanje tog kolektora, ali ni sami nemaju informaciju da li to iko može da radi više kao što se nekada radilo. Tadašnji majstori su radili na jedan način i u Srbiji se odavno više tako ništa ne gradi. Za tako nešto mi nemamo novca i pomoć tražimo od ministarstva. Do sada smo napisali za sve ove godine više dopisa, molbi, zahteva ovom Zavodu , ali rešenje nije nadjeno “, kaže Jeremić.

S druge strane iako Zavod štiti ulicu isti ne daje novac za sanaciju. Pored ove ulice slična je situacija i sa brojnim objektima u samom Tešnjaru koji se već godinama nalaze u ruševnom stanju i kojima je takodje ukoliko se zaista želi očuvati stara čaršija neophodna sanacija.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.