Glavobolja zbog skupih udžbenika

imageZa mnoge roditelje u Valjevu najtraženija informacija ovih dana je ko prodaje polovne knjige. Za razliku od Novog Sada i Beograda u Valjevu nema organizovane prodaje polovnih udžbenika.

Početak nove školske godine već godinama je ozbiljna glavobolja za brojne roditelje pogotovo, ako se u kući nalaze dva školarca čime se troškovi nemerljivo uvećavaju. Informacija da komplet udžebnika za više razrede osnovinih škola košta do 17500 dinara nije mnogo iznenadio roditelje koji tvrde da već godinama plaćaju papreno  udžbenike. Dodatno situaciju pogoršava činjenica da u zavisnosti od nastavnika u dve škole deca istog razreda nabavljaju knjige različitih izdavača što roditeljima potragu za polovnim knjigama zanačajno sužava. Iako je ministar Mladen Šarčević svojevremeno upravo za Vamediu izjavio da će se situacija sa udžbenicima i željama nastavnika po pitanju izbora izdavača rešiti u korist roditelja, ništa po ovom pitanju nije uradjeno. Situacija je dramatičnija kada u porodici mladje dete ne može da koristi knjige starijeg brata ili sestre.
„ Mladji sin ne može da koristi knjige starijeg deteta jer su suprotna smena predaju im različiti nastavnici. Jesu oni u istoj školi, ali nastavnici traže različite izdavače. I tu je problem, ne valja kaže izdavač“, objašnjava jedan od valjevskih roditelja.
Izborom izdavača koji mora izdanje uskladiti sa programom koje propisuje ministarstvo donelo je roditeljima pitanje koje dete uči ono što treba, koji izdavač je u pravu. Sami izdavači komentarišu da se samo radi o načinu na koji je gradivo prilagodjeno učenicima. Taj način može da košta do 17500 dinara pa i više.
U Valjevu nema berze polovnih knjiga dok se u Beogradu mogu pronaći kombiji koji na ulicama prodaju polovne knjige pa čak i neke trgovine bave se ovim poslom za koji mnogi kažu da je nelegalan jer niko ne izdaje račun.
Troškovi za djaka značajno se povećavaju kupovinom pribora, ranca, sveski, radnih listova, a u mnogim školama i dečijih časopisa. Taj trošak kreće se preko 10 000 dinara, a sa rancem i do 20 000 dinara po učeniku.
Na prosečna valjevska primanja ovakva računica deluje gotovo deprimirajuće, ali će se kažu svako za svoje dete snaći kako zna i ume. Izvesno s druge strane da će mnogi računi u smislu komunalija i poreza zato ostati neplaćeni.

S.V.    

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.