U nedelju Kupinijada

imageDeseta po redu Kupinijada biće održana u nedelju 30.jula u selu Stave nadomak Valjeva. Za nagrade i zvanje najbolji kupinjak ove godine takmičiće se 19 proizvodjača dok će više od 50 učestvovati na izložbi, najavljuju organizatori.

Već tradicionalno kraj jula predvidjen je za Kupinijadu u selu Stave, manifestaciju koja iz godine u godinu beleži sve veći broj učesnika. Pored standardnog programa koji se tiče upravo izbora za najbolji kupinjak i prezentacije proizvoda od kupine , organizatori ove godine najavljuje i nele novine. „Grad je za ovu manifestaciju opredelio 200 000 dinara i tog dana program počinje u 10 sati dok nakon toga sledi i svečano otvranje , a od 12 h i kulturno umetnički program i proglašenje pobednika. To bi ukratko bila osnovna satnica, a ove godine pripremili smo još neka dešavanja posebno za meštane Stava i okolnih sela“, rekao je Djordje Pavlović član OO u ime Grada Valjeva.
Zoran Lukić predstavnik MZ Stave kaže da i ove godine očekuju veliku posetu. „Pozvao bih sve gradjane Valjeva da nam dodju 30. jula na Stave. Ove godine nam se za takmičarski deo prijavilo 19 proizvodjača i ekipe Zavoda za poljoprivredu već sada ocenjuju njihove kupinjake. Pored izložbe kupina u nedleju organizujemo kuvanje kotlića koje takodje ima takmičarski karakter, turnir u malom fudbalu i za nas tamošnje meštane izuizetno važan dogadjaj je Medicinsko selo koje će Dom zdravlja taj dan održati. Na žalost mnogo poljoprivrednika nema ni zdravstvenu knjižicu , ali tog dana kod lekara mogu bez naplate i knjižice“, rekao je Lukić.
Primat će naravno , kažu organizatori imati kupina i proizvodi od kupine pa će gosti moći da degustiraju kupinovo vino koje se po narodnoj recepturi priprema upravo u samom selu. Za sam rod kupine kažu da je kiša poslednjih dana popravila stanje , ali da će rod biti standardno dobar. Cena koja se već najavljuje je od 40 do 65 dinara za kilogram.

image Ana Marković direktor TO Valjevo najavila je izložbu domaće radinosti za koju se prijavilo 20 izlagača. „ U pitanju je narodno stvaralaštvo i tradicionalna jela od kupina i sokove , sve ono što se može napraviti od kupine. Sve to posetioci će moći da degustiraju pa i sami procene kvalitet i šta im se posebno dopada“, rekla je Marković.
Regionalna Privredna komora najavila je da će u okviru ove manifestacije biti nagradjeni najbolji učenik Osnovne škole i najbolji učenik Srednje škole sa prostora Stava.
„ Sa meštanima ćemo razgovrati na temu organizovanja zadrugarstva i stim u vezi se nadamo da će biti potpisan sporazum o razumevanju koji bi potpisalo za početak nekoliko proizvodjača. Mi ne možemo direktno da učestvujemo u organizovanju Zadruge jer država preporučuje da to bude njihovo samostalno udruživanje , ali kao konsultanti izvesno možemo bar po pitanju toga šta Zakon predvidja po tom pitanju“, dodao je Pavlović najavljujući neka od dešavanja tog dana.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.