Zamenili pokojnice u mrtvačnici Bolnice

imageU Valjevu se nedavno desio nesvakidašnji slučaj zamene pokojnika. Na valjevskom groblju porodica pet sati čekala da se telo njihove majke koje je greškom poslato za Beograd vrati u Valjevo. Iz Bolnice kažu, nije stiglo ni izvinjenje, a ceo slučaj je nakon prijave policiji prosledjen tužilaštvu.

Mirjana i Biljana Bogdanović ispričale su novinarima kakvu su traumu preživele nakon što je njihova majka preminula u porodičnoj kući. Kao da je bilo malo što im je majka umrla novi šok usledio je na sam dan sahrane.
Branka Bogdanović je preminula u porodičnoj kući oko ponoći 16. jula. Sahranu je porodica zakazala za 18. jul, ali samo par sati pred početak sahrane stigla je informacija da njihova majka nije u mrtvačnici valjevske bolnice gde su je prebacili nakon smrti. Umestro njenog tela u mrtvačnici ih je čekalo telo V.S. iz Beograda. Informacija je dopunjena rečima da je njihova majka izgleda poslata za Beograd.
„Od radnika mrtvačnice sam dobio informaciju da je njegov kolega telo Branke Bogdanović, umesto leša V.S, poslao za Beograd. Uspeo sam da saznam da se leš nalazi na groblju Lešće i odvezao se u Beograd, gde sam pronašao porodicu pokojnice i saopštio im da je došlo do zamene. Kada su otvorili kovčeg, ćerka i sestra pokojne V.S. su potvrdile da to nije ona, pa sam preuzeo Brankino telo i vratio se nazad, tako da je tog dana, ali sa pet časova zakašnjenja, ipak sahranjena u Valjevu“, kaže Ivica Aleksić iz radnje za pogrebne usluge, koga su Mirjana i Biljana Bogdanović angažovale za sahranu svoje majke.
Jedna od mogućnosti kako je uopšte došlo do zamene jeste neprepoznavanje leša pokojnice iz Beograda zbog nepotpuno sporvedene procedure.
„Koliko sam uspeo da saznam, radnik mrtvačnice je rođaka V.S. koji je došao po njen kovčeg, pitao da li je ona tu „dovežena iz bolnice ili od kuće“, na šta je rođak preminule Beograđanke odgovorio „valjda od kuće“, posle čega je preuzeo kovčeg u kojem je u stvari bila Biljanina i Mirjanina majka. Međutim, na telu V.S. bio je papir sa njenim imenom i prezimenom i podacima da je preminula na odeljenju neurologije. Na svakom pokojniku koji umre u bolnici ostavlja se takav dokument, dok kod onih koji umru u svom domu takvog papira nema i tako ta procedura funkcioniše“, objašnjava Aleksić za sada poznate procedure i dodaje da sličan slučaj nikad nije imao.
Ko je kriv i kako je došlo do greške jeste tema za ćerke pojkojnice Bogdanović pa su zbog svega što su preživele slučaj odmah prijavile policiji.
„Čim smo saznale da telo naše majke nije u mrtvačnici, mi smo obavestile policiju gde su rekli da će sve ispitati. Iako to nije bio njegov posao, problem je rešio Ivica i njemu smo zahvalne. Naša majka je mogla da bude sahranjena u grob te žene iz Beograda ili da bude kremirana, kako bi se onda nestanak njenog leša rešio“, navode sestre ne želeći ni da kako kažu zamišljaju moguće epiloge svega.
Ceo slučaj zbio se prošle sedmice , a da se na pokojnicu i sahranu čekalo pet sati potvrdjuju i oni koji su na sahranu došli i ostali šokirani dobijenim informacijama. Iako se po gradu priča o ovom slučaju polako širi iz Bolnice kažu, niko nije našao za shodno da kontaktira porodicu pokojnice i objasni šta se dogodilo. O upućenom izvinjenju, kažu, tek nema govora.
„Možda neko misli da će biti sad „puj pike ne važi“, ali neće. jer to što smo proživeli u tih nekoliko sati ne može nikada da se zaboravi. Angažovale smo advokata i saznaće se već ko je tu kriv i ko nije radio svoj posao. Jednostavno neće proći kao da se ništa nije desilo. Jer desilo se“, kažu ogorčeno sestre.
U valjevskoj policiji potvrđuju da je izveštaj o „zameni pokojnika“ u mrtvačnici bolnice prosleđen višem tužilaštvu na dalje postupanje, kako bi se izjasnio da li u ovom slučaju ima elemenata krivičnog dela.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.