Dok se uvodi red u Petnici počinju radovi

imageNakon uklanjanja nezakonito postavljene barijere u toku reke Banje grad najavljuje još odlučniju borbu sa onima koji ne poštuju zakon. Istovremeno na prilazu petničkoj pećini počinju radovi na uredjenju dok postojeći objekat, koji zaklanja ulaz i jeste ruglo na ulazu, za sada ostaje tu gde jeste  s obzirom na činjenicu da je u katastru čak 45 upisanih vlasnika.

Valjevski novinari na liocu mesta pored Petničke pećine mogli su da se uvere da su cevi koje je NN lice svojevremeno položilo u reku Banju , uklonjene o čemu je Vamedia već izveštavala. „ Pa to je dokaz da kada postoji namera i dobra volja može vrlo brzo da se deluje. Interesd grada je iznad svega i uopšte interes cele naše društvene zajednice. Mi imamo situaciju da kada neko uradi nešto što nije po zakonu , što nije dozvoljeno , štoje mimo svakog urbanističkog plana da se često tek kaže , e pa nije smeo , nije to u redu i tu se sve završi. Sada vidimo da je zahvaljujući i vodoprivrednoj inspekciji i gradskim inspekcijama ceo posao vrlo brzo zavšen. Ovo je dokaz da sistem i država mogu da funkcionišu“, rekao je na licu mesta novinarima zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

image Jeremić kaže da cela priča nije priča o tri cevi jer nisu u pitanju samo cevi već trend da svako radi šta mu volja.“ Možda opštem haosu doprinose zakoni o legalizaciji i mnogo izmena tog zakona pa se ljudi nadaju da će im to neka biti legalizovano. Ali , to mora biti promenjeno. I javno mnjenje doprinosi tom haosu jer često se se stavljaju na stranu onih koji krše zakon pa to zazvuči-eto oni jadni grade ,a neko im to ruši. Nije tako.   Izgleda da je sada jedini način da sve iznesemo pred medije jer oni se očito brane medijima i ako mogu oni zašto ne i mi . Da putem medija pokažemo taj haos i da javno mnjenje shvati da od haosa niko nema dobro“, kaže Jeremić.
Uklonjene cevi smeštene su u prostor JKP Vodovod koji je iste po nalogu inspekcije  i izvadio iz vode , a ukupan račun za uklanjanje cevi trenutno pokriva grad kako bi nakon sprovodjenja istražnih radnji počiniocu bio upućen odštetni zahtev.
Zamenik gradonačelnika novinarima je pružio i informaciju da se počinilac sam prijavio policiji , ali i da je u medjuvremenu otkrivena i prijava zbog kradje istih cevi protiv NN lica.

image Predsednik Radne grupe za Petnicu David Maksimoviuć najavio je i skori početak radova na uredjenju prostora na ulazu u Petničku pećinu. „ Izabran je izvodjač radova to je šreduzeće Ingrap omni iz Beograda i radovci na rekonstrukciji prilaza kreću za deset do petnaest dana. Nadam se daćemo za 45 dana dobiti jedan malo lepši prostor koji će biti samo uvod u sve ono što je predvidjeno od radova u petnici. Krenućemo od puta  od fabrike vode , rekonstrukcija prilaznog puta asfaltiranje , ivičnjaci, sredićemo ovo malo klizište iznad i tu će biti jedan potporni zid kako bi prilaz bio bezbedan, sredjuje se rukohvat na stepenicama prema gornjoj dvorani, mostovi koji su trenutno istrulili i kojima se pristupa donjoj dvorani, seredjuje se sam ulaz u Pećinu u smislu vrata,  staviće se table obaveštenja o samoj pećini, klupe i pečurke“, kaže Maksimović.
Ispred same pećine nalazi se objekat koji praktično zaklanja ulaz u pećinu , ali koji kako se moglo čuti neće biti sada rešen jer se po Maksimovićevim rečima u katastru kao vlasnici istog vode čak 45 osoba. „ To je nekad bila zadruga , vodenica i zato je mnogo vlasnika. Vi znate da je tu gazdovalo jedno vreme i preduzeće Sloga koje je u stečaju, računi u blokadi i mislim da ništa nećemo moći da uradimno sem dogovora sa svima. neće to biti lako, ali moramo i ovaj problem rešiti“, kaže Maksimović.

S.V. 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.