Za očuvanje Taorskih vrela

imageEkološko šumarska asocijacija i Gljivarsko društvo uputili su apel za zaštitu Taorskih vrela. U apelu oni navode da je u toku bespravna eksploatacija sige i podsećaju da je još 2002. Godine pokrenuta procedura za zaštitu ovih vrela.

Još 2012. Godine Zavod za zaštitu prirode Srbije je na osnovu zakonskih ovlašćenja izradio Studiju zaštite, Spomenik prirode „ Taorka vrela“. Prirodno dobro Taorska vrela kategorisana su kao zaštićeno područje III kategorije . U tada upućenom dopisu tadašnji direktor Zavoda prof dr Nenad Stavretović navodi da je Zavod na raspolaganju gradu u vezi pružanja pomoći oo sprovodenja procedure zaštite i izrade akata o zaštiti. Poslednji dopis potom poslala je SO Valjevo navodeći da nema raspoloživih sredstava za izradu potrebnih dokumenata navodeći da će sredstva biti opredeljena u budžetu za 2006. Godinu.
Uvidom u stanje na terenu stručni tim Zavoda za zaštitu prirode izvršio je terenski obilazak i potvrdio da su  nekontrolisanom aksploatacijom bigra i vode na području Taorskih vrela ozbiljno ugrožene njihove temeljne vrednosti. U izveštaju zavoda se navodi da je u cilju očuvanja ovog prirodnog dobra neophodno preduzeti mere , ograničiniti i postepeno ukinuti pomenute aktivnosti . Ovaj zakjučak dostavljen je pored resornih ministarstva i Gradu Valjevu. Ali koliko je poznato nijedna mera na očuvanju Taorskih vrela nije preduzeta.

image Pomenuta udruženja koja su uputila apel za zaštitu i očćuvanje Taorskih vrela podsećaju da je radi o zemljištu čiji je vlasnik Mesna zajednica Taor i u statusu je javne svojine.
Udruženja smatraju da je lokalna samouprava odavno morala odrediti staratelja i preduzeti zakonom predvidjene mere u cilju zaštite. S druge strane Zavod za zaštitu prirode Srbije trenutno obradjuje valjevske planine , ali zaobilazi Taorska vrela, tvrde u apelu upućenom javnosti.  

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.