Na redu je reka Gradac

imageGrad Valjevo oformiće radnu grupu koja će se baviti rekom Gradac, nelegalnom gradnjom i iznalaženjem rešenja za stavljanje u zakonske okvire zaštićenog prirodnog dobra. Radna grupa imaće ozbiljan zadatak pred sobom, a mnogi se slažu da je ovo poslednji tzrenutak da sačuvamo Gradac.

Namera grada da uvede red odraziće se vrlo brzo na priobalje reke Gradac i sve probleme koji tamo postoje. Vamedia je u više navrata do sada izveštavala o nelegalnoj i nedozvoljenoj gradnji, seči šume , uništavanju korita reke koje je zakonom zaštićeno. Od nekadašnja tri kafića o kojima se godinama govorilo bez rešenja ili volje da se njihov status reši , u forlandu reke i na obali sada ih ima šest.

„Sledeći korak nam je Gradac i biće oformljena jedna radna grupa koja će se baviti problemima na reci Gradac. Ima tu i nekih stvari koje  ne možemo da promenimo jer jednostavno 40 godina je tako radjeno i nema sada rešenja. Ali zato može biti  stavljeno u zakonske okvire jer jedni ovako mogu sve , a drugi ništa. Vrlo smo čvrstog stanovišta da se više ovakve stvari neće tolerisati“, najavljuje Jeremić. na pitanje novinara zašto ranije nije bilo odlučnosti po pitanju reke Gradac Jeremić kaže da on nije adresa za to pitanje.
„ Ova vlast funkcioniše tek godinu dana i to je pitanje za one iz svih prethodnih vlasti koji su o tome odlučivali. Vi dobro znate da sam ja prethodne četiri godine bio direktor Direkcije i u opisu mog posla nije bila reka Gradac. Što nisu pre? Ne znam, ne mogu to reći , nije bila moja odluka nikada“, rekao je Jeremić.

image Za staranje o reci Gradac zaduženo je Ekološko društvo Gradac za šta Jeremić kaže da očito nije dovoljno te i da sadašnja situacija pokazuje da oni nisu u mogućnosti mnogo toga da urade. „ Lično mislim da oni sami to ne mogu , jer nemaju ni ljude ni mogućnosti i iz tog razloga i formiramo radnu grupu koju će imenovati Veće i Grad će se umešati u tu priču. Mislim da EKOD Gradac nije dovoljno jako da odradi zaštitu. Tu se dosta prepliću i nadležnosti grada i Republike, ovaj put će radna grupa funkcionisati na relaciji ministarstva grad. Do sada imamo tri Radne grupe : Petnica, Brankovina i Divčibare. Lično sam vrlo ljut što su se mnoge stvari godinama odlagale i sada eto imamo brojne probleme , ali opet to je neka druga tema“, objašnjava Jeremić.
Na novinarsko pitanje šta će prvo biti uklonjeno na reci Gradac, Jeremić kaže da se prvo mora utvrditi ko je nelegalan i ko šta tamo gradi . „ Na moje pitanje odakle kafić na Pločama, dobijem odgovor tamo je čovek bio već trideset godina. U redu , je li bio čovek ili kafić? Šta je tu trideset godina? Niko na to ne odgovara. Mi kad pošaljemo inspekciju našu inspekciju na objekat koji se pomalo gradi , pomera se gradnja oni nam potom kažu parterni radovi ne gradi ništa. Nema kazne  jer kako kažu ne grade , ali ruše. Na proveru ko ima ingerencija u tom slučaju saznali smo da su to ekolozi, a ekolozi kad ih kontaktiramo pišu nekom u Beograd, ti iz Beograda ne reaguju. To izgleda kao začarani krug u kom se svi vrte“, objašnjava Jeremić.

image

Vamedia je svojevremeno istražujući slučaj nelegalne gradnje na reci Gradac od odeljenja inspekcijskih poslova dobila zvaničan odgovor da su inspekciji ruke vezane jer su svi podneli zahtev za legalizaciju na koji urbanisti i do 20 godina nisu odgovorili te i da dok oni ne odgovore da li je moguća legalizacija ili nije isti slučaj smatra se u procesu i inspekcija ne može da reaguje.
Na ovu konstataciju Vamedie, Jeremić je klimnuo glavom konstatujući pritom da je i to deo problema reke Gradac.

Valjevska javnost do sada je bila obaveštena o brzopoteznom uklanjanju dva objekta na reci Gradac i oba puta radilo se o licima koja nisu iz Valjeva dok su svi ostali bili očito povlašćeni u svom statusu zbog činjenice da su Valjevci.
Najčešća odbrana koja se može čuti odnosi se na činjenicu da se radi o starosedeocima u priobalju i činjenici da oni grade na svome. Zakon pak kaže da u tom delu nije dozvoljena nova gradnja i sama zakonska odluka nije mnogo različita od generalno bilo koje druge situacije kada je nelegalna gradnja u pitanju. To praktično znači da ni u Karadjordjevoj, Petom puku ili bilo kom drugom delu grada nelegalna gradnja nije dozvoljena  te da se zarad toga i pribavlja gradjevinska dozvola. A graditi se može samo na gradjevinskom zemljištu. Dodatno otežavajuća okolnost za slučaj reke Gradac jeste i u tome što se radi o Zaštićenom prirodnom dobru u okviru čega postoje dodatna ograničenja po pitanju gradnje. 
Da li će sadašnja odlučnost grada dati želejni efekat, a  rešenja biti pronadjena?
Odgovor na ovo pitanje biće gradjanima vidljiv na licu mesta. Ako do kraja leta budemo imali još neki objekat ili još radova koji nisu dozvoljeni , biće da je negde nešto zastalo. Možda na novih 20 godina?

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.