Skupština dala i pohvalu i kritiku Muzeju

imageRad Muzeja u Valjevu gotovo nikada nije bio široka tema za raspravu i diskusiju u Skupštini grada kao što je to bio slučaj na juče održanoj sednici. Odbornici su posebno bili zainteresovani za sopstvena sredstva , odnosno zaradu Muzeja, plate zaposlenih, stimulacije, a zatražili su i objašnjenja po pitanju velikih izdvajanja za grejanje i struju.

Valjevski Muzej može da se pohvali činjenicom da je blizu 80 000 turista posetilo Muzej u prošloj godini. Na osnovu ove posete ostvareni su prihodi od 9 miliona dinara . Upravo ti sopstveni prihodi po mišljenju pojedinih odbornika nisu trošeni onako kako bi trebalo. Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je rekao da je zakonodavac predvideo dsa se sopstvena sredstva slivaju u budžet , a potom iz istog budžeta projektno budu vraćena. „ Mi praktično nemamo ni validan uvid u trošenje tih sredstava, a trebalo bi jer izdvajamo novac za rad Muzeja“, rekao je Gvozdenović.
Odbornik Žarko Kovač posebno je naglasio da treba razumeti značenje sopstvenih sredstava. „ Kakva su to sopstvena sredstva? To su prihodi koji su ostvareni u ovom slučajmu od izlaganja muzealija , nacionalnog blaga jer je grad to izlaganje omogućio. Znači , grad je to omogućio , tu zaradu, nije to samo rad Muzeja. Ali , osnovno pitanje je da li dajemo kao grad odgovor na pitanje koliko smo hzadovoljni radom Muzeja , odnosno mi ne znamo koliko je ovih 80 000 posetilaca zaista zadovoljno i čime je to zadovoljno ili nije uopšte zadovoljno. Ništa ne znamo“, rekao je Kovač.
Na sednici Skupštine postavljeno je i pitanje zarade direktora Muzeja pa i stimulacija koje se daju. „ Moja plata je čak niža nego što bi trebalo shodno mom poslu i mojim zvanjima i trenutno se kreće oko 74 000 dinara. Stimulacije se daju svim zaposlenima jer mi ne računamo i ne upisujemo prekovremeni rad kog ima zančajno mnogo i isplata tih prekovremenih sati bila bi veća od datih stimulacija. Tačno je da imamo 9,5 miliona sopstvenih sredstava i od te cifre 3,7 miliona uložena su u četiri zaposlena koja su neophodna Muzeju. Vi znate kakvo je radno vreme Muzeja, znate čime se sve Muzej bavi i tu govorimo o mnogo stručnih radova i projekata , vi znate da je u nadležnosti Muzeja i kompleks u Brankovini gde mi takodje moramo da imamo zaposlene. Posebno je važno da kažemo da se taj kompleks u Brankovini u potpunosti finansira iz sopstvenih sredstava“, rekao je Krivošejev direktor Muzeja .

image On je posebno naveo činjenicu da Muzej  nema svake godine istu posetu pa i da je bilo godina kada je poseta zbog spoljašnjih faktora bila manja i prihodi manji. „ Da nismo sačuvali sredstva iz prethodnih godina mi u tim godinama loše posete ne bi mogli uopšte da radimo, to je jedan od načina na koji trošimo sopstvena sredstva“, kaže Krivošejev.
Direktor Muzeja odgovorio je i na pitanje gradonačelnika zašto se tako velika sredstva izdvajaju za grejanje Muzeja objasnio da se Muzej i gimnazija nalaze na istom toplovodu i dele troškove toplotne energije. „ Mi plaćamo grejanje po kvadratu i tu je Toplana obračunala da mi treba da platimo 30% ukupnih troškova . Generalno gledano Grad plaća grejanje i za Muzej i Gimnaziju pa nije ni toliko bitno ko je koliko dao“, rekao je Krivošejev .
Skupština je posle duge rasprave u kojoj su se mogle čuti i reči hvale o radu Muzeja i svakako posebne pohvale za veliku posećenost,  usvojila izveštaj o radu Muzeja

S.V. 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.