Usvojen izveštaj Centra za socijalni rad

imageDa li je povećanje broja korisnika Centra za socijalni rad uzrokovano većim izdvajanjem grada ili trenutnom situacijom u zemlji pa I u Valjevu, bila su pitanja na koje su odgovore pokušali da daju odbornici grada. Odbornike je zanimala Sigurna kuća, usluga pomoć u kući pa i iznosi za projekte.

U izveštaju o radu Centra za socijalni rad Kolubara navodi se primetno povećanje broja korisnika usluga Centra. Odbornici opozicije postavili su pitanje upravo na ovu temu , kako je došlo do tako velikog , gotovo desetostrukog povećanja? „ Lično mislim da su dva razloga u pitanju. Prvi razlog je taj što konačno počinjemo da prepoznajemo problematiku koju ranije nismo prepoznavali , a drugi svakako teška materijalna situacija naših sugradjana. Sigurno da ima još potencijalnih korisnika , ali se oni još uvek bore i nisu se javili Centru”, bilo je razmišljanje odbornice DS Milke Erić Vasiljević.
Potpuno oprečno mišljenje izneo je odbornik SNS- a Radojica Rstić koji je rekao da je broj korisnika povećan jer je grad izdvojio više sredstava.” Grad je izdvojio više sredstava i logično je da je došlo do većeg obuhvata korisnika. Jasno se vidi da ta sredstva nisu velika i trebalo bi uvek izdvajati više , ali je i povećanje ulaganja više nego primetno”, rekao je Rstić.
Staro i dobro poznato pitanje kojim se odbornici bave takodje se odnosilo na finansije Centra pri čemu je odbornik LDP Žarko Kovač rekao da se ne sme dozvoliti da se najveći deo novca troši na plate , a manji deo na programe i projekte.
Da je danak po pitanju finansija i samog rada centra uzela i činjenica brojnih sudskih postupaka koje je centar izgubio , izgubivši pritom i 8 objekata što stambenih što poslovnih . „Izgubljeni objekti svakako su doprineli situaciji jer su mogli bitti iskorišćeni upravo za obavljanje delatnosti Centra, a činjenica je da je do toga dovelo samo neznanje i nerad prethodnih direktora”, rekao je Milan Marković SNS.
Pitanja Sigurne kuće podjednako su zanimala opozicione odbornike , a direktorka Centra Katarina Vlajković informisala je potom Skupštinu da je prostor za Sigurnu kuću obezbedjen, Centar je pokrenuo proceduru licenciranja ove usluge i potrebnih radnika. Po njenim rečima ministarstvo je to koje  odredjuje broj zaposlenih.
„ Pokrenuta je i procedura i gotovo završena kada su upitanju licence za uslugu pomoć u kući i ta usluga i licenca izdaju se na šest godina”, rekla je Vlajkovićeva ističući kao veliki problem Centra nedovoljan broj zaposlenih lica.
Odbornici su usvojili izveštaj Centra uz razumevanje da su najverovatnije obe opcije koje su se mogle čuti i povećanje sredstava i teška situacija u gradu u kojoj dobar deo težine nosi nezaposlenost, jesu razlozi za povećanje broja korisnika.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.