Otvoren Startit centar – šansa za mlade u Valjevu

imageU Valjevu je otvoren Startit centar koji će svim zainteresovanim Valjevcima pružiti besplatnu obuku iz internet preduzetništva. Ovakav Centar postoji u još tri grada Srbije pored matičnog Beograda gde je prošle godine obuku prošlo 20 000 ljudi. Razvoj IT tehnologija sada je zahvaljujući Stratitu moguć i u Valjevu.   

Zahvaljujući timu IRevolucije u Valjevu je po ugledu na Beograd otvoren Startit centar. „Startit je jedan veliki prostor od 120 kvadrata u kome će jednom nedeljno biti održani posebni dogadjaji , a tu su besplatne škole za decu škole programiranja i nezaposlena lica . pre svega radiće se na širenju IT zajhednice. Otvoreni smo da svako dodje ovde kod nas i u razgovoru sa gradjanima videćemo šta je njima potrebno i prema tome odrediti koji program je dobar za njih. Najvažnije je da nam se gradjani fizički obrate ovde na adresi u Knez Miloševoj 23”, kaže Vladimir Radovanović IRevolucija .

image Gradjani mogu birati izmedju marketinga, dizajna , programiranja, online medija i sl. Startit je inače deo najveće programerske organizacije CSIT u Srbiji. Edukacija koju pružamju kombinacija je formalnog i neormalnog obrazovanja. Obuku će prvih meseci držati predavači iz Beograda , a potom ovdašnji predavači.
Vladimir Trkulja jedan od osnivača organizacije Startit kaže da je prva ideja pre desetak godina bila preduzetništvo i programiranje u okviru svog biznisa svakog zaingteresovanog koji prodje obuku. „ Valjevo otvaramo sa idejom prvo kursa programiranja za decu , paralelno sa tim kreće kurs pravljenja sajtova za nezaposlene i studente itd .Istovremeno imaćemo mitape odnosno sastanke i predavanja na koje ćemo dovoditi istaknute predavače iz brojnih oblasti. Prvo što ćemo u tom smislu organizovati jeste kako raditi sa inostranstvom iz vašeg lokalnog mesta. Ne morate da idete u Beograd, Novi Sad i Niš da biste poslovali. U suštini programiranje ne možete naučiti za tri meseca i jedan kurs , ali za više vremena to je moguće . zahteva  veliku količinu motivacije i da se vreme investira u učenje. Ne moguće je preko noći”, kaže Trkulja.

image Svi kursevi su besplatni uz početni depozit kojim se garantuje da će polaznik kursa dolaziti i raditi domaće zadatke. „ To je par hiljada dinara koje polaznik nakon završenog kursa dobija nazad , vraćamo taj novac . A u slučaju da polaznik prekine kurs mi taj novac doniramo u dobrotvorne svrhe. U Beogradu sredstva dajemo Svratištu, a u Valjevu ćemo izabrati nešto slično. Mada moram priznati da nismo imali do sada nekih odustajanja”, navodi Trkulja.
Ceo projekat Startita podržala su ministarstva omladine i sporta i ministarsgtvo trgovine i turizma pa su predstavnici ministarstva prisustvovali i otvaranju Starttita u Valjevu.   
Smiljka Živanović   iz ministarstva omladine i sporta kaže da je upravo podrškom ovakvim projektima i podrškom širenju IT preduzetništva smanjen boj nezaposlenih mladih ljudi. „ Obuka i mentorstvo koje oni ovde imaju su mladima zaista od značaja i mladi to sve više i prepoznaju. Mi moramo ići u korak sa svetom i modernim tehnologijama i imamo potencijale za to . Naši mladi žele da uče i mi im to moramo omogućiti. Ministarstvo omladine i sporta upravo iz tog razloga finansijski podržava ceo projekat Startita”,kaže Živanovićeva.
U Valjevu je projekat i otvaranje Startit Centra podržao pre svega Grad Valjevo , a zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić izrazio je nadu da je Startit početak jednog novog Valjeva. „Sve se zasniva na tehnološkom napretku , a na polju IT tehnologija Valjevo bar do sada nije imalo čime dea se pohvali. Zato ove godine podržavamo dva projekta od kojih je jedan Startit i zuahvalio bih se ljudima koji su omogućili da baš u valjevu bude ogtvoren jedan ovakav Centar. To je veliki plus za Valjevo. Naš drugi projekat je Medjuregionalni informacioni centar koji će biti znak prepoznavanja za Valjevo. Na žalost mladi nam odlaze odmah posle završene škole i nadam se da će uz pomoć Startita shvatiti da je moguće  ostati u svom gradu i u njemu raditi . U ime grada zahvalio bih se ljudima koji su Startit doveli u Valjevo , na nama je da nastavimo da ih podržavamo i kroz niz nekih pojedinačnih projekata i omogućimo da stečeno znanje bude primenjeno i u praksi”, rekao je na otvaranju Jeremić naglašavjući da se nada da će Startit biti centar susreta mladih ljudi.

image Tatjana Matić državna sekretarkla zadužena za telekomunikacije ministarstva trgovine i turizma koje je takodje podržalo ovaj projekat poželela je uspeh u radu .
„ I mladi u Valjevu moraju imati priliku da zvoje znanje unapredjuju , a samim tim i grad u kome žive. Finansijski smo podržali otvaranje Startita u Valjevu i još nekim gradovima Srbije i od ključnog je značaja da se lokalne zajednice u ovom sektoru razvijaju kako bi i mala mesta imala svoj život , a mladi ljudi ostali u niima da žive i rade”, rekla je Matićeva navodeći podatak da je izvoz IKT proizvoda iz Srbije prošle godine iznosio 739 miliona evra , a da je izvoz voća i povrća bio 755 miliona evra.
Startit centar otvoren je na adresi Knez Miloševa 23. .

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.