Polako smo zaboravili klasične čestitke

imageZa Novu godinu i Božić najviše čestitki razmenjeno je putem interneta dok je kompanija Vip saopštila da je kroz njihovu mrežu prošlo više od 12 miliona klasičnih SMS i MMS poruka. Slična je situacija i sa drugim mobilnim operaterima. U Srbiji više gotovo da nema klasičnih čestitki.

Iščekivanje poštara za praznike koji su nosili prepune torbe čestitki postalo je deo prošlosti. Istovremeno okupljanje porodice kako bi se napisale novogodišnje čestitke takodje je postalo deo davnih vremena. Neretka slika i ovih prazničnih dana bila je da bez mobilnog telefona nije moglo da se krene ni na proslavu, a o manjim okupljanjima za stolom priojatelja da i ne govorimo. Najbrže moguće  lično  čestitanje završeno je samo par minuta nakon ponoći , a potom se česgtitanje preselilo u virtuelni svet mobilnih telefona i interneta.

U Valjevu su nekada najposećenije bile tezge uličnih prodavaca čestitiki , a ove godine jedva da je jedan prodavac vidjen , a i on se nije mogao pohvaliti velikom prodajom. Klasične čestitke u Valjevu retko ko da više i šalje , a za ovaj oblik prenošenja lepih želja odlučile su se još po koja firma svi ostali prešli su na slanje čestitki mejlom.
Mogućnost da u opciji primaoca poruke unesete gotovo neograničen broj primalaca omogućila je da samo jednu čestitku možete za par trenutka poslati na mnogo adresa . ovomposlui trebalo je samo da prethodi povlačenje neke od potpuno besplatnih čestitiki sa interneta i eventualno potpisivanje iste u najjednostavnijim programima za obradu fotografije .
Ipak ove godine nešto manje čestitki poslato je klasičnim SMS slanjem, bar tako tvrde mobilni operateri . Situacija sa čestitianjem ponovila se i za božićne praznike . U novogodišnjoj noći, u periodu od 20 časova 31. decembra do 8 časova ujutru 1. januara, razmenjeno je 12.877.547  SMS i MMS poruka kroz Vip mobile mrežu, dok je u inostranstvo poslato 102.620 poruka.

Na interenetu je moguće pronaći gotovo sve vrste poruka počev od najklasičnijih čestititanja preko onih u stihu do animiranih poruka i sve vrste korišćene su i za ove praznike .

image

Ako niste znali zabeleženo je da su se prve Novogodišnje čestitke,  pojavile u Engleskoj, negde u prvoj polovini XIX veka, a nedugo zatim ta moda se proširala i na ostali deo sveta. Prva čestitka je napravljena davne 1843. Godine, po motivima Džona Kalkota Horslija, a distribuirao ih je ser Henri Kol. Klasična prodaja novogodišnjih čestitki započela je par godina kasnije. Tiraž ove čestitke bio je oko 1.000 komada, a danas je sačuvano samo njih 12.
Moguće je da negde na tavanu ili u podrumu Valjevci i dalje mogu pronaći neku staru čestitku koja je nekada zauzuimala važno mesto pored jelke .
Te čestitke očito otišle su u nepovrat . Novi oblici čestitanja postali su lični za razliku od starih vremena kada se na čestitkama ispisivalo prezime porodice, a shodno tome nije bila retka slika da četiri člana porodice sede u tišini u dnevnoj sobi i razmenjuju poruke i čestitke putem što mobilnih telefona što računara. A prve odštampane čestitke u svom središtu imale su upravo  nasmejanu porodicu. Deda Mraz se uključio u priču nešto kasnije .
Štampane čestitke nisu jefrtine i njihova cena se kretala od 70 dinara pa naviše, a ovome svakako treba dodati i cenu poštarine ,pa je sjedne strane i razumljivo da je čestitianje putem intereneta ili klasične SMS poruke daleko jeftinije. Informatička era i ušteda dovele su do toga da polako zaboravljamo klasične čestitke . Gotovo isto kao što su prirodne jelke zamenile one plastične.

S.V.      

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.