Kad disonantni tonovi predju u naviku

imageDa u skupštinskoj Sali odbornici opozicije upućuju kritiku gotovo da je pravilo demokratskih sistema. Ipak kada kritiku upućuje većinski koalicioni partner manjinskom u ovom slučaju SNS ,SPS-u da li su to disonanatni tonovi?

Na poslednjoj sednici skupštine odbornik SNS-a Milan Marković za govornicom uputio prikrivenu , ali i otvorenu kritiku koalicionom partneru SPS-u , ali i samom  budžetu koji je kreirala njegova partija. Ovo prebacivanje nije prvi put u novom skupštinskom sazivu, a odbornici SPS-a ćute i dalje.
 

U dosadašnjem radu Skupštine grada za govornicom se moglo čuti nekoliko opaski upućenih na račun koalicionih partenra SNS-a , SPS-u. Za govornicom je to najpre činio upravo odbornik Marković govoreći o brani Stubo Rovni , a potom i odbornik Aleksandar Ranković logoroično govoreći o pojedincima iz SPS-a. Za govornicom se tada nije našao niko od odbornika manjinskog koalicionog  partnera SPS-a ko bi izneo stav o datom mišljenju koalicionog partrnera. Govori bez navodjenja imena bili su povod jedino za komentare u skupštinskom holu dok fotografije i video zapisi svedoče o tome da su odbornici vladajućeg SNS-a bili više nego zadovoljni situacijom. Šta više nije isključeno da je takav nastup bio kolektivno i dogovoren na odborničkoj grupi.   
Svoj govor na poslednjoj sednici skupštine osvrtom na rad SPS-a započeo je odbornik Milan Marković SNS koji koliko god da se trudio da kritiku za koju kaže da je konstruktivna usmeri na budžet ipak nije odoleo da prema SPS-u iskaže svoje nepovoljno mišljenje.
Odbornik SNS-a Milan Marković za govornicom je u toku rasprave o budžetu ukazao najpre na činjenicu da grad izdvaja mnogo novca na kamate za bepotrebne kredite prethodne vlasti. „Osamnaest miliona dinara dali smo krivicom SPS-a. A po mom mišljenju, težište budžeta dobro je što je na zapošljavanju jer SPS nije napredovao u tome. Ja ću sad nastupati kao opozicija jer bi bilo licemerno da sada govorim drugačije nego ranije“, rekao je Marković jasno stavljajući do znanja i koalicionom partneru da nema nameru da prema njemu krije svoju netrpeljivost. Komentarišući budžet koji potpisuje njegova partija Marković kaže: „Ovaj budžet nema nijednu drugu kvalifikaciju sem da je tipičan valjevski budžet. Razlika je očita jer ako ništa drugo ranije su pitanja budžeta bila oko toga gde će biti hala sportova, gde će biti hala na Pećini i hoće li se završiti putevi u kampanji“, rekao je Marković pre nego li je naveo pozicije u budžetu za koje veruje da treba da budu promenjen ili strateški na drugi način realizovane. A koja su to nova pitanja?

image Dakle pozicije nastavka izgradnje infrastrukturnih objekata grada nisu dobro došle u slučaju SNS-a . Ipak sam budžet koji je skrojila nova vlast ne predvidja nove objekte izuzev puta M4 koji bi trebalo da bude realizovan u zavisnosti od namere premijera Vučića koji je za sada najavio brze trake. 
Valjevskim naprednjacima nije dakle strano da svom koalicionom partneru spočitavaju uradjeno , SPS je u ovom slučaju u hendikepu jer SNS na vlasti u Valjevu nije bio dugo pa njihovi radovi još nisu ni vidjeni. Ipak dok SPS ćuti u vazduhu ostaje pitanje svih pitanja, kako i na koji način će ova koalicija funkcionisati na jedan duži vremenski period? Da li ćemo i na narednim sednicama moći da čujemo po koju opasku na račun SPS-a i da li će iko iz te partije na nju odgovoriti?
Ako je suditi po nastupu pojedinih odbornika SNS-a, da li te kritike koje upućuju svojim ljudima u izvršnoj vlasti svedoče o neslaganju u njihovim redovima? Ili zapravo najvažnije odluke u naprednjačkim redovima donose samo pojedinci pa je sednica Skupštine prilika da se čuje i mišljenje drugih.
Mnogo je pitanja koja se sa svakom sednicom samo gomilaju. Ali odgovore svakako će doneti vreme. Za početak mogla bi ih dati ocena rada ove vlasti jer donosi odgovor na najvažnije pitanje : Ko odgovara pred narodom?

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.