Započeti objekti zagledani u budućnost

imageJoš 30 miiona izdvojeno je za završetak škole u Brdjanima , a u Valjevu na nekoliko mesta i dalje stoje nekada započeti objekti. Kada bi oni mogli zaista biti završeni niko ne zna. Temelji i armature koje štrče iz njih sada su samo podsećanje su na velike projekte, a istovremeno nihova realizacija i dalje bi bila od značaja za grad.

Sa još opredenih 30 miliona dinara možda bi konačno škola u Brdjanima mogla biti završena. Da li bi za naredni septembar mogla početi sa radom ostaje da se vidi. Radovi na izgradnji počeli su 2000 godine sa prekidom do 2003. godine i do tada je uloženo 50 miliona koje treba revalorizovati prema vrednosti dinara. U radove od 2009. godine i 2010-te uloženo je oko 147 miliona dinara od čega je 118 miliona dinara obezbedio grad u budžetu , a 28 miliona je dalo ministarstvo prosvete sa poslednjih 150 I dodatnih 25 miliona od ministarstva u školu u Brdjanima uloženo je više 300 miliona dinara. Škola se gradi već 15 godina i za sada je najbliža realizaciji.

image

Još 1999 godine tadašnja Vlada Srbije, postavila je temelje zgrade u Kolubari II . Ti temelji stoje i danas i na njima nikada ništa više nije radjeno. Milutin Mrkonjić koji je započeo izradnju kaže da je zgrada bila namenjena mladim bračnim parovima uz korišćenje povoljnih stambenih kredita države. Pre četiri godine grad je uložio značajan napor da pronadje projekat ove zgrade kako bi kako je tada rečeno ona bila pretvorena u zgradu socijalnog stanovanja. Projekat je pronadjen u Direkciji za imovinu i nakon toga konstatovano da je neophodno preprojektovanje jer su projektom predvidjene velike stambene jedinice od po 100 kvadrata. I tu se stalo. Ni nakon 17 godina ova zgrada nije završena.

image

Početkom 2009. godine Vlada Japana opredellila je 2,5 miliona evra za izgradnju Doma za stare u Valjevu. Gerontološki centar koji se prostire na 176.800 kvadrata gradi se fazno ne samo zbog dinamike radova već zbog nedostatka sredstava. Ministarstva su obećavala od 25 preko 30 do 100 miliona koliko je bilo poslednje obećanje sekretara Nenada Ivaniševića. Ovaj valjevski “Skadar na Bojani” tek treba da dobije projekat za izgradnju lifta i partnernog uređenja. Samo za te radove, kako kažu, potrebno je 2,5 do tri miliona dinara. Sve stoji. Kako je tako veliko izdvajanje Vlade Japana bilo nedovoljno za izradnju još se ne zna i verovatno nikada neće ni saznati . Objekat zarasta u korov, a ni nakon 7 godina ovaj objekat nije završen.

image

Aktuelna i jedina Hala kojom Valjevo raspolaže izgradjena je 1973. godine,a temelji nove Hale postavljeni su 1998 godine. Više od 10 godina temelji te hale bili su zarasli u korov pa je uradjen novi projekat , promenjeni temelji i trenutna izgradnja stigla je do podne ploče. Za nastavak izgradnje grad više nikada nije opredelio ni dinara. Sledeća faza bila bi zidanje i krovna konstrukcija , ali grad nema novca za to. U izbornoj kampanji partija u Valjevu moglo se čuti da bi se sredstva sad zbog podudarnosti vlasti sa Republikom moglo očekivati da izgradnja Hale bude nastavljena. Svojevremeno su iz starih temelja bila izrasla stabla, a ni nakon 18 godina objekat nije završen.

Sve u svemu prosek trajanja izgradnje za sada je 15 godina, a ako bismo pitali Valjevce da li bi gradu značili Dom za stare, zgrada socijalnog stanovanja, Šesta škola, hala sportova odgovor bi verovatno bio pozitivan i takvi objekti sigurno ne bi bili višak ovom Valjevu.
Ipak, koliko je još potrebno čekati na njihov završetak, pitanje je na koje ni najveći vidovnjaci ne bi pokušali da daju odgovor.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.