Put M4 sada realniji za ostvarenje?

imageDa li bi Valjevo konačno moglo biti spojeno sa Koridorom 11, pitanje je na koje će odgovor dati država Srbija. Nebrojene inicijative, po poslednjim informacijama mogle bi uroditi plodom pa će se predlog inicijative za izgradnju puta Iverak – Nepričava naći i pred odbornicima Skupštine grada.

Valjevo trenutno raspolaže sa magistralnim putevima (M-4 i M-21) dužine oko 80 km, regionalnim putevima dužine oko 180 km. Kako je gradonačelnik Sobodan Gvozdenović informisao članove Veća o tome da će država odlučivati o predlozima gradova za izradnju neophodne putne inrastrukture , Većnici su i usvojili inicijativu da se od značaja za grad Valjevo upravo kandiduje deonica puta Iverak – Nepričava radi povezivanja sa Koridorom 11.

Da je ovaj put razvojna šansa Grada Valjeva, molo se čuti nebrojeno puta do sada , a upravo tu činjenicu istakao e i predsednik Skupštine Milorad Ilić konstatujući da bi bez ovog puta razvoj Valjeva bio samo bajka.

Deonica od Iverka do Nepričave, put je IB reda u dužini od 16,7 km. Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić informisao je javnost da postoje dve mogućnosti za izgradnju nama potrebne putne deonice.“Prva varijanta je projekat koji je već uradio CIP sa četiri trake i procena je da bi izgradnja koštala 65 miliona evra . Vrlo veliko ulaganje i za državu pa je jeftinija druga varijanta , odnosno proširenje postojeće trase koje bi koštalo od 10 do 14 miliona evra. U nekim delovima u odnosu na ovo proširenje postoji problem što se pored puta nalaze stambeni objekti, ali i deo pruge“, rekao je Jeremić.

Svojevremeno se moglo čuti da je upravo najpraktičnija verzija ona koja podrazumeva proširenje postojeće saobraćajnice na maksimalnu moguću širinu sa ciljem da minimalna brzina na toj saobraćajnici bude 80 km/h.
Put M4 bio je istaknut od značaja i u predizbornim programima sada koalicionih partnera SPS-SNS pa je i jedna od prvih konferencija sadašnje vlasti bila posvećena upravo ovom putnom pravcu.
Tih dana moglo se čuti da bi izrada projektne dokumentacije koštala do 80 miliona dinara. Ministarstvo saobraćaja i gradjevine pre nekoliko godina čak je obećavalo polovinu novca za projektnu dokumentaciju, a da po tom postignutom tada dogovoru, grad obezbedi drugu poovinu sredstava.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.