„Rodilo se, valja ga ljuljati“

imagePremijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je povodom 100 dana rada vlade da su ministri radili pristojno i dobro, a da je on mogao i morao bolje.Nacionalni mediji prenose da će premijer danas predstaviti rezulate rada vlade I dati ocenu istih. U Valjevu vreme izgleda sporije prolazi jer iznošenja rezultata I ocene nema . 

„Za 100 dana – 50 rezultata. Od potpisanih komercijalnih teških 734 miliona evra u Rigi, od kojih su neki za izgradnju prve trase moderne pruge od Beograda do Budimpešte, za obilaznicu oko Beograda, otvaranje deonice Ljig–Preljina do ugovorenih radovi na deonici Surčin–Obrenovac. Po reformama u oblasti poboljšanja uslova poslovanja su ostvareni odlični rezultati. Takođe u međuvremenu su usvojeni zakoni o plovidbi i unutrašnjim vodama, potpisan ugovor za projektovanje dispečerskog centra železnice koji će koštati 20 miliona evra, uspostavljene još tri linije sa niškog aerodroma i takođe prvi kargo let iz Niša ka Turskoj. Volela bih da svi imamo još više ovakvih rezultata”, naglasila je za „Politiku” Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Za Politiku rezimirajući 100 dana vlade, medijski stručnjak Nebojša Krstić, navodi da je obeležen kontinuitet u svim bitnim strateškim pitanjima, a to su jasna proevropska orijentacija, nastavak dijaloga sa Prištinom i ekonomske reforme pod pokroviteljstvom MMF-a.
To je Republika I ocenu rada daće premijer , Valjevo je kažu, nešto drugo.
U Valjevu je već prošlo pet meseci I 150 dana , ali vlast tvrdi da su oni zatražili unapred godinu dana da bi sumirali rezultate pa onaj ko to pitanje postavi ranije verovatno nije dobro razumeo principe rada, strategiju razvoja , dinamiku rešavanja problema.
Ipak, ako je dozvoljeno da se  premijeru procenjuje rad zašto to ne bi bilo dozvoljeno na lokalnom nivou?

U ovom trenutku nemoguće je reći koliko je ostvareno novih radnih mesta za ovih pet meseci, teško je reći koji je to kapitalni projekat započet I na čemu će se to intenzivno raditi naredne godine, koliko je proširena industrijska zona, koji su to novi investitori.

 Na sednici Veća moglo se čuti da nema planova, nema projekata jer je sve što je prošle godine bilo uradjeno već I realizovanao pa ćemo se u 2017. godini verovatno prvo baviti planovima . Logično kad uspemo da napravimo planove za koje kažu da će ići sporo jer najverovatnije moramo raspisati javnu nabavku za projekte , trebalo bi da se raspišu tenderi za izvodjače radova. Ta procedura takodje ima svoje vreme trajanja pa uz žalbu nekog izvodjača može po Zakonu potrajati I do tri meseca.

Član Veća Borsav Radojičić izneo je zapažanje da bi to moglo značiti da ćemo tek u 2018. godini imati neku realizaciju. Zašto se o tome nije mislilo ranije ?

U ovih pet meseci izvesno mogli smo da vidimo manifestacije, otvaranja – zatvaranja , primanja, razgovore. Izmenili smo Statut, doneće se odluka o ograničenju radnog vremena ugostiteljskih I drugih objekata, napravljena tri rebalansa budžeta, izašli iz projekta toplifikacije. Postavljali su se i  smenjivali , imenovali I razrešavali, dodeljivali koeficijenti, pravile istrage, povezivali, razmimoilazili, glasali, vredjali I sl.
A projekti? A planovi? Nije bilo dovoljno vremena?
Narod kaže “Rodilo se , valja ga ljuljati”. Ako bismo baš to pogledali , videli bismo da sa pet meseci beba drži samostalno glavu , zna sama da se okrene, ume da se igra , reaguje intenzivnije na svoju okolinu, razlikuje smenu dana I noći , ima ujednačen ritam spavanja I dobija na težini.
Valjevska beba od vlasti, činjenica je intenzivno dobija na težini, povećava se, zna ona itekako da okrene glavu od problema I da reaguje na kritiku, ali I što je najvažnije, baš ume da se igra.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.