Zimske gume kad ima snega

imagePravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju predvidjeno je da na svojim vozilima vozači morati da imaju zimske gume na sva četiri točka, ukoliko se na putevima nalazi sneg, led ili poledica. U danima kada nema snega i leda zimske gume nisu obavezne.Meteorolozi za ovu nedleju najvljuju toplo i sunčano vreme.

Zakonom je predviđeno da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, piše na sajtu Auto-moto saveza Srbije.Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 milimetra.

Nepostojanje zimskih guma, ukoliko na putu ima snega, leda ili poledice, smatra se tehničkom neispravnošću. Kazne za pravna lica su od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000 a za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara.

Cena zimskih guma zavisi od kvaliteta i dimenzija , a cene se kreću od 3500 do 13000 dinara.
Narednih dana biće pretežno sunčano. Očekuje se manji pad temperature, ali će i dalje biti iznadprosečno toplo za ovo doba godine. Sredinom sedmice u jutarnjim časovima u većini predela biće uslova za maglu, ponegde i za mraz. Još tokom utorka duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, na jugu Banata povremeno i sa olujnim udarima, potom košava u slabljenju. Maksimalna temperatura narednih dana kretaće se uglavnom od 10 do 18°C.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.