Efikasnost

      Нема коментара на Efikasnost

imageU Japanskom gradu Fukuoke za samo 48 sati sanirana rupa promera 30×27 m i dubine 15 m. U Valjevu za rupu promera 2×2 m I dubine 1 m potrebno za sada 1440 sati.

U jednom trenutku internetom je kružila vest o japanskoj efikasnosti navodeći da su u gradu Fukuoke za samo 48 sati sanirali džinovsku rupu koja se zbog radova na proširenju podzemne železnice otvorila I progutala deo saobraćajnice. Tamošnji mediji ipak navode da je iako je rupa sanirana za 48 sati bilo potrebno malo više da bi ulica ponovo bila puštena u saobraćaj. zbog tehničkih i sigurnosnih provera.Osim same ulice, radnici su izmijenili i vodovodne cevi, semafore i električne stubove koji su propali u zemlju usled nesreće. Brzina i efikasnost hitnih službi koje su radile na sanaciji rupe iznenadila je mnoge građane.
U Valjevu ne možemo ni da pretpostavimo šta bi se dogodilo kada bi se otvorila rupa tog promera, ali znamo šta se dešava kada se otvore rupe površine 4 kvadrata pa I manje . Na njihovu sanaciju čeka se mesecima.
Rupa na slici, nije nastala zbog radova na podzemnoj železnici , ali izvesno zbog nekih radova jeste. Za sada je Vamediji nepoznato ko je izvodio radove , a činjenica je da ona ozbiljno već mesec I više dana ugrožava saobraćaj jer se nalazi na krivini u Ulici Milovana Glišića na samom skretanju prema raskrsnici sa Ulicama Sindjelićevom I Kneza Mihaila.
Istini za volju rupa je bar obezbedjena , dakle vidljiva. Isprva pokrivena najlonom , a pred kraj prošle nedelje I jednim delom betonirana.
Rupe na našim ulicama svakako zaslužuju posebno mesto u svim radovima , a razlog tome jeste upravo mnogo više od 48 sati za sanaciju istih. Svojevremeno se moglo čuti da se izvodjači ne javljaju na tender kada je u pitanju samo krpljenje I zatvranje samo jedne rupe pa je izgleda poželjno da ih ima što više kako bi se neko javio.

image Možda Japanci imaju svoje poimanje vremena I efikasnosti , ali I smemo li da zamislimo šta bi se dogodilo da takvu rupu kao u Fukuoke iznenada imamo u Valjevu? Kada bi ona bila sanirana? Računica pokazuje trebalo bi nam bar nekoliko godina.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.