Predlog za nacrt strategije razvoja Brankovine kao turističke mikrodestinacije

imageDanas će na Visokoj poslovnoj školi biti održana prezentacija projekta "Predlog za nacrt strategije razvoja Brankovine kao turističke mikrodestinacije", koji su zajednički izradili VIPOS i Narodni muzej Valjevo.

Kulturno-istorijski značaj koji Brankovina ima je veoma veliki i direktno je povezan sa sećanjem na istorijski proces Srpske revolucije i ulogom porodice Nenadović u njoj, ali i sa životom i delom najpoznatije srpske pesnikinje Desanke Maksimović. Shodno tome, Brankovina poseduje i veliki turistički potencijal.
U okviru muzejskih prostora u Brankovini se godišnje registruje više od 30.000 posetilaca, a po slobodnoj proceni Brankovinu u celini godišnje poseti 50.000 posetilaca. Međutim, reč je prevashodno o školskim ekskurzijama tokom četiri meseca godišnje, dakle đacima koji tu borave u proseku jedan sat, obilazeći sadržaje istorijskog kompleksa.
Veću posetu, duži boravak, drugačiju strukturu posetilaca, i produžetak sezone onemogućava potpuni nedostatak turističke suprastrukture i infrastrukture koja bi posetiocima pružila neophodne uslove za ugodniji boravak, a istovremeno i privukla dodatne turiste. Ako se ovakvo stanje dodatno oduži postoji mogućnost zasićenja posetilaca i smanjenja posete, a time i do odumiranje ovakvih aktivnosti u Brankovini. S druge strane, sa izgradnjom neophodne infrastrukture i suprastrukture postoji mogućnost razvoja Brankovine u aktivno izletište, a potom njeno prerastanje u turističku mikrodestinaciju sa odlikama održivog turizma.
Doskorašnja prepreka za izgradnju neophodne infrastrukture i suprastrukture ogledala se kroz zabranu bilo kakve gradnje unutar zaštićenog jezgra. Posle više decenija, regulacioni plan koji dozvoljava gradnju usvojen je 2015. godine, čime su faktički od ove godine stvoreni novi uslovi za razvoj.
Smatrajući da je prvi bitan korak za dalji razvoj Brankovine izrada i usvajanje strateškog plana, Narodni muzej Valjevo, kao staralac znamenitog mesta Brankovina, i Visoka poslovna škola strukovnih studija Valjevo, kao strateški partner, pripremili su Predlog za nacrt strategije razvoja Brankovine kao turističke mikrodestinacije.

PREDNOSTI BRANKOVINE: kulturno-istorijski značaj, povezanost sa istorijskim ličnostima i događajima, autentičnost sadržaja, pristupačnost, poznatost, posećenost

NEDOSTACI BRANKOVINE: potpuni nedostatak suprastrukture i infrastrukture neophodne za ugodnost posetilaca, njihov duži boravak i privlačenje novih posetilaca

RAZVOJNE PERSPEKTIVE

Budući razvoj Brankovine mora biti zasnovan na dve razvojne faze. Prva faza bi bio razvoj Brankovine kao aktivnog izletišta, dok bi druga faza bi bila dalja nadogradnja, od razvijenog izletišta do održive mikrodestinacije sa smeštajnim kapacitetima.
PRVA FAZA razvoja bi morala da ima dva razvojna koraka, izgradnju infrastrukture i izgradnju primarne suprastrukture: kvalitetno snabdevanje vodom, kvalitetno snabdevanje električnom energijom i unutrašnju rasvetu kompleksa i pristupnog puta, a potom i na rekonstrukciju internih puteva, izgradnju adekvatnog parking, uređenje mesta za razonodu, predah i rekreaciju mapiranje i uređenje pešačkih i biciklističkih staza.
Neophodni su i izgradnja prijemnog informativnog centra za posetioce, izgradnja namenskog prodajnog prostora (mini pijaca) ispred ulaza, otvaranje najmanje jednog etno restorana u blizini, a na itinereru pešačkih staza i zatim, kao prelazni element ka sledećem koraku, i opremanje manjeg broja domaćinstava za razvoj seoskog turizma.

Po ralizaciji ovih aktivnosti, ali i paralelno sa njihovom realizacijom, moglo bi se preći na DRUGU FAZU, kroz koju aktivno izletište prerasta u mikrodestinaciju spremnu za održivi razvoj turizma. Za to je neophodno: postojanje većeg objekta za boravak i ishranu turista, dodatni kapaciteti seoskog turizma, sa mogućnostima za smeštaj i ishranu, dodatno obogaćivanje sadržaja istorijskog spomen kompleksa i dodatni razvoj infrastrukture i suprastrukture.

U Valjevu, 7. novembra 2016. godine

Narodni muzej Valjevo VIPOS

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.