Rekordan broj učesnika na Čvarkijadi

imagePobednik ovogodišnjeg Festivala Duvan čvaraka u Valjevu je ekipa „Etno selo Krčmar“. Uprkos hladnijem vremenu na keju Kolubare 82 ekipe oprobale su se u pripremi duvan čvaraka.

Čvarkijada u Valjevu iz godine u godinu beleži sve veće interesovanje kako učesnika u pripremi ove slane poslastice tako i posetilaca, pa je sa obe strane reke Kolubare danas bilo moguće nabrojati 82 oranije u kojima se krčkala i topila masnoća kako bi se dobio što bolji kvalitet duvan čvaraka.
Mnoge ekipe bile su tu ne samo zbog takmičenja već i druženja , a neke od njih beleže već tradicionalno učešće. Žiri je ove godine doneo odluku i najboljima proglasio čvarke ekipe „Etno selo Krčmar“ kojima je pripala i nagrada u iznosu od 15 000 dinara. Drugo mesto, medalju i 10 000 dinara osvojila je ekipa mesare „Biftek“ dok je treća bila pečenjara „Kod Jove“.

image Ove godine pored domaćih ekipa u gostima su bili i timovi iz Banja Luke, Bjelovara i Zrenjanina.
Za najiskusnijeg majstora proglašen je Dejan Lepojević, najbolji početnik Zolf i Veseli Sremci, najbolji veslač ove godine je iz ekipe mesare „Patak“, najuporniji čvarkoljubac Spasoje Cvetković, a zvanje najveselijih oranijaša ponela je ekipa pod nazivom „Prvi čvarak“.
Dok su prve oranije potpaljene i pre sedam sati, zvanično otvaranje upriličeno je oko podneva pa je na bini ispred Centra za kulturu priredjen i kulturno umetnički program u kome su učestvovala KUD-va iz Valjeva,Faith i Branko, Dule Lušin, Angel Dimov, Čeda Marković i narodni orkestar RTS.

image Tradicionalno svoje mesto na Čvarkijadi imali su i učenici Poljoprivredne škole čija je ekipa uvek u celosti najmladja, ali kako kažu, ne i najneiskusnija. Đorđe, Miloš, Marko i Nebojša, učenici završnog razreda zanata mesar Poljoprivredne škole, kojima je nastup na “Čvarkijadi”, na neki način, i diplomski ispit za posao za koji se školuju kažu da nije sasvim lako napraviti dobre duvan čvarke. Bira se najbolje svinjsko meso od plećke, vrata, pauflaka, rebara i ribića, i to u odnosu 1:1,5 sa slaninom. “Meso sečemo na veličinu polovine pakle cigareta i kuvamo dok ne postane kašasto. Sve vreme, mora da se vodi računa da se vatra ispod ranije dozira kako treba. Onda se dobijena kaša bistri, a kuva se dok voda ne ispari, i ne ostane samo mast. Potom sadržaj ranije stegama cedimo kroz gazu, dok ne dobijemo “duvan” čvarke tanke kao konac. Rastresu se, posole i tada je gotov najbolji specijalitet od svinjskog mesa”, objašnjavaju dečaci Poljoprivredne škole.

image Cena duvan čvaraka ove godine bila je 1000 dinara, a pored duvana čvaraka dobro su se prodavale i standardne poznatije vrste čvaraka, zimnica, sir i kajmak, razne rukotvorine.

image

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.