Čvarkijada na valjevski način

imageDok su posetioci zadovoljno probali specijalitete od mesa, degustirali i pazarili čvarke, cela priča Čvarkijade ima i svoje drugo lice. O tome za Vamediu govori Slaven Batočanin kralj duvan čvaraka.

”Ove godine 82 oranije , 120 izlagača, i to je za sada rekord bez plesačica i igračica. Sve ovo dobija neke obrise jedne ozbiljne manifestacije , ali se mora još raditi na njoj”, kaže Slaven Batočanin kralj duvan čvaraka i inicijator same manifestacije.

Uz podsećanje da je pre 11 godina bilo samo nekoliko oranija i da se počelo skromno i pomalo bojažljivo Batočanin konstatuje i da je dobro što se za manifestaciju iz Valjeva pa samim tim i Valjevo nadaleko čulo što potvrdjuju i gosti sa strane na današnjoj Čvarkijadi.
“Ako grad zaista misli da unapredi ovu manifestaciju i da to bude vrhunska priča kako je i zamišljena i kako Valjevo zaslužuje, mora grad da se otvori finansijski. Ove godine 640 000 dinara samo, to je naravno uticalo na mnoge stvari. Grad daje tri miliona za film “Vrati se Zone” , a za domaću manifestaciju samo 640 000 dinara. Mora grad da se odluči šta hoće”, kaže Batočanin.

Iako je ovu manifestaciju autorski svojevremeno zaštitio i ponudio gradu na samom otvranju nije bio pozvan na centralnu binu. Batočanin sleže ramenima i kaže da mnogo toga nije išlo kako treba te i da je sama organizacija bila vrlo loša sa mnogo propusta.
“Nije išlo sve glatko i kako treba, brojni problem su bili. Sve to može mnogo bolje da se radi i da zaista imamo jedan zavidan nivo. Jutros recimo pola paviljona nema, pola pokradeno , nešto polomljeno. Dovodili su me u situaciju da se svadjam sa ljudima i jedan čovek je sa ekipom i otišao . Nije to dobro, oko organizacije mora da se napravi konsenzus u svemu”, objašnjava Batočanin.
Ne treba zaboraviti da je Batočanin pre više od mesec dana na konferenciji za novinare apelovao da se započne sa organizacijom, ali da nije naišao na razumevanje gradonačelnika pred čijim je vratima danima uzalud čekao.

Zbog objave na fejsbuku kojom je opomenuo gradske čelnike, Batočanin je izbačen iz SDPS-a čiji je do tada bio član. „Ja sam poslednjih deset dana pokušavao da zbog Festivala Duvan čvaraka dodjem do gradonačelnika Gvozdenovića kako bi se odredio čovek koji će da napravi organizacioni odbor i počnemo sa organizovanjem manifestacije. Ja imam ugovor sa gradom u kome stoji da sam član te organizacije i da je vreme za organizovanje tri meseca, ali vidite evo manifestacija se primakla, a nema ni govora o nekom početku organizovanja. Dva meseca su prošla gradonačelnik nije imao vremena da me primi“, rekao je Batočanin tada novinarima.

Zbog svega onog što posetioci nisu mogli da vide , a što su kako kaže, očiti propusti organizacije, Batočanin naglašava i da će još jednom razgovarati sa gradom u nadi da se neke stvari dovedu na svoje mesto. “ Još jednom ću pričati sa njima, verujte, ako njima ne treba ova manifestacija ima kome treba. Više gradova mi je do sada nudilo da Čvarkijadu preselim kod njih i dam njima pravo korišćenja mojih autorskih prava. Ne treba se tako nemarno odnositi prema manifestaciji koja vidite i sami, okuplja hiljade ljudi”, zaključuje Batočanin.

image S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.