Prostor za neku novu stranku?

imageIako smo u Srbiji već naučili da istraživanjima o rejtingu stranaka ne treba uvek bezrezervno verovati, poslednje istraživanje agencije Faktor plus pokazalo je jedan interesantan podatak. Čak 8,9 % gradjana bi glasalo za neku novu stranku u Srbiji.

Po poslednjem istraživanju agencije Faktor plus da su izbori za vikend za SNS bi glasalo 51,4% gradjana. Analitičari kažu da podrška SNS-u u velikoj meri opstaje zahvaljujući lideru partije Aleksandru Vučiću. Na drugom mestu je Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića za koju bi glasalo 10,6 odsto ispitanika.
Srpska radikalna strankaVojislava Šešelja je na trećem mestu sa 8,9 odsto, što je više za 0,5 procentnih poena nego ranije.
Pokret Dosta je bilo bivšeg ministra Saše Radulovića je vodeća stranka evropskog opozicionog bloka u Srbiji sa podrškom od sedam odsto građana, dok je Demokratska stranka na ivici cenzusa sa pet odsto.
Za Dveri bi glasalo 3,2 odsto, za PUPS 3,1 odsto, a Demokratska stranka Srbije uživa podršku 2,1 odsto ispitanika.
Vladajući Pokret socijalista ministra za rad Aleksandra Vulina nije pomenut u istraživanju, a direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić ocenio je da se Vulinove medijske ne reflektuju ozbiljnije na rejting stranke koju vodi.
Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića i Socijaldemokratska strankaBorisa Tadića imaju zanemarljiv rejting, rekao je Pejić.
Ipak vrlo je zanimljivo da je četvrto mesto zauzeo odgovor „neka druga stranka“, za koji se opredelilo 8,9 odsto ispitanika u anketi. Da je ovaj podatak više nego relevantan svedoči činjenica koja je zabeležena u samim izborima. U gradovima I Opštinama pobedjivale su Grupe gradjana. S druge strane ovaj podatak ukazuje I na činjenicu da su poznati lideri partija u Srbiji počeli da gube na ličnom rejtingu pa I da jedan deo gradjana Srbije traži potpuno nova imena.
U prilog ovoj premisi možda može da posluži I podatak da je Pokret Dosta je bilo sada već na 7% podrške gradjana. Demokrate su I dalje u padu, a u preokret sopstvenog rejtinga veruju tek nakon što novi predsednik stranke Dragan Šutanovac pokaže šta zna I ume. Zasićenje licima koja su na političkoj sceni bez jasne ideje već dugo , više je nego evidentno.
Političari ukoliko žele da započnu život na političkoj sceni Srbije upravo imaju dobru polaznu osnovu od 8,9%. Potrebno je naravno da njihovi ciljevi budu konkretni, merljivi , izvodivi I naravno da budu motivišući za glasača.
Na izbore bi izašlo 48 odsto ispitanika, 23 ne bi glasalo, a 29 odsto ne zna da li bi glasalo.
Istraživanje je obavljeno telefonskom anketom od 6. oktobra do 11. oktobra na uzorku od 1.000 punoletnih ispitanika iz Srbije, bez Kosova.

Faktor plus/Vamedia/Kurir

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.