Otvorena izložbe skrivene Ljubine slike

imageU Modernoj galeriji, zadužbini Ljube Popovića, otvorena je izložba na kojoj je predstavljena čuvena, grandiozna slika nedavno preminulog slavnog srpskog slikara, koja je godinama bila skrivena iza zavese beogradskog hotela “Interkontonental”.

Reč je o triptihu “U čast Džona Frejzera” koji ima dimenzije 810 x 260 centimetara i zauzima čitav zid Moderne galerije. Delo je na izuzetno posećenoj izložbi praktično prvi put prikazano široj javnosti, s obzirom da se slika, koju je Ljuba Popović izradio 70-tih godina za potrebe hotela “Interkontinental” u Beogradu, često nalazilo skriveno iza zavese sale hotela, a potom je čak dve decenije bila u podrumu. Međutim, reč je o delu koje je proglašeno za nacionalno blago Srbije i kao takvo nikada neće moći da izađe iz zemlje.
Na početku izložbe direktor Valjevske gimnazije Vojislav Andrić se zahvalio prethodnom direktoru Moderne galerije Dušanu Jovanoviću koji je otišao u zasluženu penziju, dok se aktuelni direktor Vojislav Jovanović zahvalio “Geneks trejdu”, vlasniku beogradskog hotela koji je omogućio da Ljubim triptih bude izložen sledeća tri meseca na izložbi.
Govorila je i Tiana Popović, ćerka Ljube Popovića, podsećajući da je njen otac kao umetnik bio potpuno zanesen u svoj rad, “iako mu smisao nije jasan na prvi pogled”. Ona je izrazila nadu da će mnogo budućih generacija imati interesovanje za skrivene poruke u slikama akademika Ljube Popovića.
Popovićev prijatelj Nikola Mirkov, nekadašnji direktor RTS, ukazao je u svom govoru da triptih “U čast Džona Frejzera” ovaploćuje susret sna i java i prikazuje bezbroj projekcija našeg života.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.