Potpisivanje Deklaracije o unapređenju položaja Roma

imagePomoćnik gradonačelnika Saša Simić, po ovlašćenju gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića, potpisao je Deklaraciju o unapređenju položaja Roma, na jučerašnjoj konferenciji „Inkluzija Roma-izazovi i šanse na lokalnom nivou“, održanoj u Smederevu u okviru projekta „Ovde smo zajedno-Evropska podrška za inkluziju Roma“.

Osim grada Valjeva, Deklaraciju je potpisalo još 19 lokalnih samouprava Republike Srbije, a pored pomoćnika Simića, konferenciji u Smederevu prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić, kao i članovi Mobilnog tima za inkluziju Roma grada Valjeva. Deklaracijom je definisano donošenje i uspešno sprovođenje Lokalnih akcionih planova za unapređenje položaja Romkinja i Roma u društvenoj zajednici, angažovanje koordinatora za romska pitanja i jačanje međusektorkse saradnje pružanjem podrške u radu Mobilnih timova.
Učesnici konferencije imali su priliku da se upoznaju sa primerima dobre prakse u gradovima i opštinama u izradi urbanističkih planova za romska naselja kroz primenu 18 modela stambenog zbrinjavanja Roma. Ovom prilikom prezentovan je i rad Mobilnih timova za inkluziju Roma koji su formirani u lokalnim samoupravama Republike Srbije u okviru realizacije ovog projekta pre dve godine.
Konferenciju u Smederevu otvorila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović, koja je ovom prilikom naglasila da je Vlada Srbije posvećena pitanjima inkluzije Roma o čemu govore i uspostavljeni institucionalni mehanizmi kojima se prati napredak u toj oblasti na nacionalnom i lokalnom nivou. Prema njenim rečima, mobilni timovi na terenu pružali su pomoć pri zaposlenju, obrazovanju dece i izdavanju zdravstvenih knjižica, čime su postali ključni resurs u svojim zajednicama i bitan mehanizam za realizaciju lokalnih i nacionalnih ciljeva za inkluziju Roma.
Paunović je ovom prilikom istakla da je Strategijom za uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine, stvoren okvir da se aktivnosti sve više sprovode na lokalnom nivou, što donosi nove obaveze gradovima i opštinama, ali i priliku za napredak, razvoj i korišćenje svih potencijala koje romska zajednica ima.

Odsek za informisanje i protokol Grad Valjevo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.