U znak sećanja na prijateljstvo iz Prvog svetskog rata

imageAmbasadorka Francuske u Beogradu, NJ.E. Kristin Moro i francuska vojna delegacija na čelu sa Admiralom Anri Lakaj,  posetili su danas Valjevo.  Ova delegacija čuva uspomenu na sve borce i ranjenike Velikog rata.

Ambasadorka Francuske Kristin Moro danas je šposetila Valjevo praktično u pratnji delegacije koju predvodi admiral Anri Lakaj, a čine je ratni vojni veterani Francuske. “ Izuzetno smo počastvovani dolaskom ove delegacije u Valjevo. Veoma je značajno da scoju slavnu prošlost dobro naučimo I upoznamo jer narod koji ne poznaje svoju istoriju I prošlost nema ni svoju budućnost . Zahvalni smo za sve što je Francuska učinila za srpske djake nakon prelaska srpske vojske preko Albanije I zahvalni za njihovo školovanje jer su mnogi od njih potom bili vrlo uticajni profesori I naučni radnici I tajk uticaj Francuske osećao se uvek na BU I oseća se I danas.Zahvalni smo I za pomoć Francuske u probijanju Solunskog fronta . Francuska je bila naš saveznik I u Drugom svetskom ratu , Šarl de Gol visoko je cenio napore srpskog seljaka u borbi protiv fašizma”, rekao je u uvodnoj reči gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.  
Ovom prilikom delegacija je posetila i rodnu kuću  vojvode Živojina Mišića u Struganiku, a posetila je  i Valjevsku gimnaziju gde je priređen program na francuskom jeziku.  “ Značaj saradnje Valjeva I Francuske je važan segment I postoji deo koji je vezan za istoriju , medjutim tu je I saradnja koju moram pomenuti sa Gimnazijom gde saradjujemo u dvojezičnim odeljenjima . Ja sam danas samo u pratnji francuske Nacionalne federacije „Andre Mažino“, (André Maginot)kojom predsedava admiral Anri Lakaj”, rekla je francuska ambasadorka.

image Anri Lakaj naglasio je značaj posete ove delegacije I u činjenici da je dečlegaciju juče primio I predsednik Srbije Tomislav Nikolić. “ Mi želimo da nastavimo ono što su nađši stari radili . To je da favorizujemo učenje kroz putovanja I da postignemo ono što su oni postigli obrazujući mlade . Želimo da pokažemo jednom odeljenju Gimnazije obeležaanje dogadjaja iz Prvog svetskog rata u Grčkoj gde su se odvijali značajni dogadjaji.Pokazaćemo da je u pobedama u bitkama na Sokolu I Dobrom polju srpska vojska prva pobedila u Prvom svestskom ratu stigavši do Beograda I Budimpešte”, rekao je Lakaj.

Već 14.  januara 2017. godine učenici Gimnazije učestvovaće u kvizui koji će biti održan u Parizu na temu Prvog svetskog rata . Francuska delegacija ratnih vojnih veterana, oko 30 učenika Valjevske gimnazije (prvenstveno dvojezičnog odeljenja i ostalih učenika koji uče francuski jezik) i profesori Valjevske gimnazije posetiće Solun. Na srpskom vojničkom groblju  Zejtinlik  položiće vence stradalim vojnicima u Prvom svetskom ratu (u proboju Solunskog fronta) među kojima su srpski, francuski, italijanski i ruski vojnici. Učenici će sa delegacijom ratnih vojnih veterana Francuske u Solunu boraviti od petka 30. septembra do nedelje 2.oktobra.  Troškove smeštaja i puta finansiraju Nacionalna federacija „Andre Mažino“ sa predsednikom admiralom Lakajem i zajednica Srba u Parizu, čiji će predstavnik Petar Petrović takođe posetiti Valjevo ujedno predstavlja i stare srpske borce u Parizu.
U ime Valjevske gimnazije zahvalio se I direktor Vojislav Andrić. “ Zahvalni smo za ova putovanja  , ali za saradnju sa jednom franscuskom školom u kojoj su se od 1914 do 1918 godine školovala srpska deca u Francuskoj. Poštujući ideju da putujemo I učimo predlažem da naše najbolje djake nagradimo putovanjem do Krfa I Zejtinlika jer će to biti najveći doprinos našoj tradiciji I negovanju prijateljstva”, rekao je Andrić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.