Kolektivna igra žmurke

imageSednica Skupštine grada biće održana danas sa početkom u deset časova. Na ovoj sednici pred odbornicima će se naći 29 tačaka dnevnog reda. Odbornike čeka još jedna sednica 7. oktobra.

Valjevski odbornici sutra će razmatrati izveštaje o poslovanju svih javnih preduzeća i ustanova u gradu . na dnevnom redu biće i završni raču budžeta za 2015. godinu, izvršenje budžeta za period januar -jun 2016. godine , ali i planovi regulacije za izgradnju zatvorenog skladišta hladnjače u Sušici, regulacija za višenamensku akumulaciju pambukovica na reci Ub , za branu i višenamensku regulaciju Pričević. Na sednici Skupštine koja je zakazana za 7. oktobar naći će se i izmena Statuta i rebalns budžeta.

Izmenom Statuta grad će još povećati administraciju , a gradonačelniku će biti date nadležnosti raspolaganja imovinom koju su sticale generacije Valjevaca, i to bez očitog nadzora i kontrole. Ukoliko valjevski odbornici donesu ovakvu odluku sasvim izvesno upisaće se u istoriju grada Valjeva kao upravo onaj saziv koji je ne mareći za nasledje težio samo što većem broju ljudi u admisnistraciji čije bi plate svakako platili gradjani Valjeva. Pojedini odbornici vladajuće većine u razgovoru za Vamediu navode da se ne slažu sa ovakvim predlogom izmene Statuta od kojih neki navode da neće prisustvovati pomenutoj sednici.
Ovakve izjave jasno navode na činjenicu da ne postoji čak ni mogućnost da odbornik misli drugačije od stav partije pa čak i ako misli ne sme svoje mišljenje javno iskazati. Mogli bismo da se setimo slučaja dr Dušana Mirkovića SPS koji je za govornicom izneo stav da se neslaže sa idejom davanja u zakup prostora u Domu zdravlja na koga se sa govornice izderao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović rekavši da je on lično sa Hemikalom ugovaro zakup i upitavši: „Ima li ko šta protiv?
Niko od odbornika više nije imao ništa protiv očito jer dalje diskusije nije bilo.

Ukoliko ne bude diskusije ni po pitanju Statuta , a ne samo od strane sedam opozicionih odbornika DS, LDP i Dosta je bilo, jasno je da svi zajedno možemo konstatovati da nam Skupština nije ni potrebna. Kažu da kada je u pitanju samovolja jednog čoveka ,Tito je bio neprikosnoven. Za jednu reč se išlo u zatvor, a bogme je i glava bila u torbi. Za vreme Miloševića takođe nije bilo preporučljivo da se on lično osporava, ali je u medijima bar, prostor slobodnog govora bio širi.
Izvesno je podjednako da se težak život gradjana reflektuje i na niže slojeve partija , ali da li predstavnici istih sede u odborničkim klupama? Dok interesovanje javnosti opada za rad Skupštine možda ne bi trebalo da se sami odbornici zapitaju ima li ičeg izuzev 3000 dinara kada je sednica Skupštine u pitanju . Misliti da 44 osobe koje sede u Skupštini i čine većinu zaista imaju identično mišljenje bilo bi suludo. Svaki odbornik vlasnik je svog mandata što bi trebalo da mu omogući slobodu govora i istovremeno slaganja i neslaganja, ali se uprkos takvom stanju stvari mnogi kriju iza mišljenja partije kao opšte prihvaćenog stava . ipak šta je mišljenje partije u ovom slučaju ? Da li se gradonačelnik konsultuje sa partijom u donošenju ovako važnih odluka? Izvor Vamedie navodi da GO SNS-a nije održan od izbora . Biće dakle da ne pšostoje konsultacije na tom nivou . Ipak gradonačelnik ima tri pomoćnika koji su zaduženi za savete i preporuke . Možda su oni ti koji odlučuju iza zavese? Ili neko drugi?
S obzirom da je gradonačelnik pri poseti ministara izjavio da je ministre informisao da je narod u Valjevu navikao da živi dobro , ko zna možda su odluke koje će Skupština potvrditi dobre za grad, samo ne vidimo, i idu u prilog sjajanog i dobrog života u Valjevu?

„U zemlji slepih jednooki je kralj“ Erazmo Roterdamski

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.