Spremite se za Čvarkijadu

imageTradicionalna, manifestacija Festival duvan čvaraka,  održaće se u nedelju 9. oktobra 2016. godine, na keju Kolubare, ispred Centra za kulturu.Do sada je prijavljeno oko 50 takmičarskih ekipa ,a za takmičare grad je obezbedio masnoću. Na Čvarkijadu doći će I gosti iz Slčovenije, Slovačke I Banja Luke.

Po predvidjenom programu održavanja sada već čuvene Čvarkijade prve oranije biće potpaljene u  sedam sati ujutro dok će svečano otvaranje manifestacije  biti upriličeno u podne. Pobednici takmičenja biće proglašeni tradicionalno u 16 sati
Pored 5o do sada prijavljenih ekipa u valjevo će doći I takmičari iz inostranstva ,a  kako kažu organizatori konačajn born učesnika biće poznat pred sam početak manifestacije „Do sada je prijavljeno preko 50 ekipa koje će se takmičiti, a procenjujemo da će ukupno biti više od 100 učesnika.  Mogućnost da se prijave, takmičari imaju do ponedeljka, tako da očekujemo da će taj broj biti i veći. Festival ima revijalni i takmičarski karakter, a u bogatom muzičkom programu, pored ostalih, učestvovaće orkestar RTS-a i njihovi gosti iznenađenja“, rekao je predsednik Organizacionog odbora Andra Savčić.
Organizator Festivala duvan čvaraka je Turistička organizacija Valjevo, pod pokroviteljstvom grada Valjeva i uz pomoć brojnih donatora i sponzora. „Veliko je interesovanje za učešće u ovoj manifestaciji. Pored takmičara, u okviru manifestacije održaće se i prodajna izložba starih zanata, sadnog materijala. Manifestacija izlazi iz lokalnih okvira i sve više ima onih koji su zainteresovani da učestvuju“, rekla je Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo.
Slavan Batočanin, član Organizacionog odbora rekao je da se Grad i ove godine pobrinuo  da obezbedi dve tone masti za takmičare i da će cena duvan čvaraka biti kao i prošle godine 1000 dinara po kilogramu. „U programu će učestvovati pet kulturno-umetničkih društava, a iz Londona dolazi naš Valjevac „Faith i Branko“koji će imati „Brexit Show“. O njima je BBC već napravio emisiju, izdali su CD za englesko tržište,  imali su turneje po Evropi, Australiji. Oni su izrazili želju da dođu u Valjevo i sviraju na ovoj manifestaciji“, rekao je Batočanin.
Za ovu manifesatciju grad Valjevo je budžetom predvideo 725.000 dinara, a u razgovoru sa novinarima moglo se čuti I da je doniranje masnoće od strane grada učesnicima diskutabilno u budućnosti. Batočanin kaže da je takva ideja potekla svojevremeno iz razloga da bi sama manifestacija postala što masovnija , ali I  da količine koje će ekipe takmičara dobiti nisu jedino što je potrebno za pripremu duvan čvaraka , a same po sebi ni dovoljne za neku ozbiljniju količinu finalnog proizvoda. Ipak član OO Andra Savčić kaže I da se za narednu godinu može razmisliti o toj vrsti donacije.  “ Pa nije to sasvim u redu jer ja razuimem šta me pitate , takmičari potom prodaju te čvarke neki prodaju I mast , ali za sada mi učešćem u ovom obliku utičemo I na cenu po kojoj će se proizvod prodavati”, kaže Savčić.
Za ovu godinu  Čvarkijada je bila najavljena u trajanju od dva dana , ali je očito nedostatak novca uticao na to da će Čvarkijada trajati jedan dan .

S-.V 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.