Loša cena za kupinu

imageCena kupine ove godine nije dobra poruka proizvodjačima. Otkupljivači čačansku bestrnu plaćaju trideset dinara za kilogram.

Iako cena kupine nikada nije pratila cenu maline i gotovo uvek je bila daleko niža ove godine situacija je daleko nepovoljnija po proizvodjače kupine s obzirom da je ponudjena cena 30 dinara za kilogram. Srbija se svrstava u red pet zemalja u svetu koje se bave proizvodnjom kupine i čija je kupina izuzetno dobrog kvaliteta , a ovdašnji proizvodjači poslednjih godina pomno prate inovacije na ovom polju i primenjuju ih. Uprkos njihovom naporu da kupina postigne bolju cenu pa možda i postane brend valjevskog kraja uporedo sa malinom cena ovog proizvoda ne obećava proširenje zasada u narednim godinama.
U valjevskom kraju najviše se sada upravo sorta čačanska bestrna , ali nekolicina proizvodjača je  podigla i zasade sa novijim sortama: Loch Ness, Triple Crown i Chester thornless. Svaka od ovih sorti ima svoju specifičnost , a nove sorte postižu i nešto bolju cenu.
Prošle godine u KO ubrano je oko 10 000 tona kupine , a podaci pokazuju da je pod kupinom oko 1 200 hektara zemlje. Branje kupine sa hranom i prenoćištem se plaća do 2000 dinara.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.