Skupština do Zadušnica

imageU 10 sati počeće skupštinsko zasedanje izvesno poslednje u ovom sazivu. S obzirom na činjenicu da je na dnevnom redu oko 60 tačaka pitanje je do kada bi ova sednica mogla potrajati. Ako se uzme u obzir i činjenica da je sednica praktično predizborna , možda su demokrate u pravu kad kažu da će potrajati do Zadušnica.

Skupštinska zasedanja u protekle četiri godine bila su više nego turbulentna počev od činjenice da je na samoj konstitutivnoj sednici u vladajućoj koaliciji došlo do promena jer je neočekivano ušlo Udruženje Pobeda,ali na kvoti SNS-a. Ovo Udruženje ubrzo se pocepalo jer je pet odbornika prešlo u redove naprednjaka predvodjeni odbornikom Slobodanom Gvozdenovićem . Ne treba zaboraviti da je isto Udruženje najpre uzelo mesto zamenika gradonačelnika pa je tu dužnost obavljao Dragoljub Krstić da bi samo nekoliko meseci kasnije zbog niza afera podneo ostavku . Krstić se pola godine kasnije vratio u Upravu u liku pomoćnika gradonačelnika da bi i na tom mestu bio neuspešan što je rezultiralo ponovnim podnošenjem ostavke. Ovo Udruženje je potom pokušalo da Krstića vrati u redove odbornika , ali to zbog funkcije koju je prethodno obavljao nije bilo moguće . Isti su prekidali sednicu Skupštine kad god im se nije dopadalo ono o čemu se govorilo ili kada su shvatali da nemaju podršku za prolazak svojih predloga. Ovo Udruženje ostaće upamćeno i po vredjanju novinara u skupštinskoj sali , uvredama upućenim gradonačelniku , načelniku policije , direktoru Direkcije , uostalom svima koji im se nadju na putu ili misle drugačije od njih . Dva preostala odbornika često su za govornicom sebe proglašavala nezavisnim , samostalnim odbornicima u zavisnosti od unutrašnjih dešavanja u Udruženju tako da je javnosti bilo vrlo teško da isprati ko je čiji zapravo odbornik.
Posle dolaska novih odbornika u SNS i ova partija je ima problema sa odlaskom pojedinih ili samom neslogom unutar odborničke grupe.Najviše pažnje ipak je privukao Mihailo Jokić sa neprestanom promenom statusa , jeste predsednik Skupštine-nije predsednik Skupštine. Samo svoju priču „gurao“ je odbornik Milan Marković zbog čega je često ostajao usamljen. Cepanja su u parlamentu preživele i demokrate vraćanjem mandata odbornika pojedinih lica medju kojima je Zoran Jakovljević, a poto i odlaskom dva odbornika Maje Žarković i Radiše Lazića . Do danas Lazić je ostao nezavisni odbornik dok je Žarkovićeva prišla socijalistima.
Pokret za Valjevo podjednako je preživljavao turbulencije i izmene odbornika pa i situacije da je zbog zaposlenja Vojkan Obućina opstruirao rad sopstvene odborničke grupe , a zarad SNS-a. Umesto Ilije Tripkovića u skupštinske klupe seo je Lazar Andrić dok je jedino dosledna ostala Nataša Petrović koja je neretko bivala jedini predstavnik ovog Udruženja.
Pokret snaga Srbije najpre je napustio Radojica Rstić prešavši u SNS, ali je ova partija uprkos samo jednom odborniku sve četiri godine imala mesto člana Veća. Odbornica Slavica Cupać bila je jedno vreme i predsednik Skupštine , a potom poslednjih meseci ponovo je pokušavala da sew na isto mesto vrati.
Turbulentna dešavanja zadesila su i Novu Srbiju koja se takodje razdvojila i iz koje je proisteklo Udruženje Novo Srbijanci . Ovo Udruženje sa sobom je prevelo i dva odbornika ove partije pa je Nova Srbija praktično ostala bez odbornika i za razliku od Novo Srbijanaca u fiktivnoj koaliciji sa SNS-om.
Najveće promene u Skupštini vidjene su ipak u trenutku promene vlasti odnosno razlaza koalicije SPS i SNS pri čemu su naprednjaci ostali u opoziciji.
Interesantno je bilo ispratiti ulazak LDP-a u novoformiranu vladajuću većinu.
Uz mnogo potresa , prekida, ružnih reči, psovki , ucena raznih vrsta, zbog čega je Skuptšina pri svakom zasedanju gubila dostojanstvo, stiglo se i do ove današnje za koju je teško reći kako bi mogla da izgleda. Kako je ovo jedinstvena prilika pojedinima da uzurpiraju vreme u tv prenosu za očekivati je da se čuje i mnogo toga što nije na dnevnom redu , a za šta pojedini veruju da u predstojećoj kampanji može doneti dodatne poene.
Šezdeset tačaka dnevnog reda je svakako previše za jednu sednicu , a ukoliko se uzme u računicu stara praksa da polemika traje samo dok su novinari u sali i već nakon pauze se prelazi na iščitavanje tačaka i puko dizanje ruku, možda pre Zadušnica neko ugrabi vreme bar da doručkuje.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.