Pogrešno shvatanje zaštite potrošača

image Osnovna prava i interesi građana kao potrošača zaštićeni su Zakonom koji je u primeni od septembra 2014. godine. Njime je, između ostalog, propisan postupak rešavanja potrošačkog spora koji nastaje onda kad trgovac, odnosno davalac neke uskuge ne prihvati reklamaciju koju, najčešće osnovano, izjavi nezadovoljan potrošač.

Za razliku od ranijeg shvatanja da inspekcija (tržišna, sanitarna i dr.) „rešava sve“, tj. da nezadovoljan ili ekonomski oštećen potrošač treba da zaštitu svojih prava zatraži od nje, Zakonom je predviđeno efikasnije rešenje – uključivanje udruženja potrošača kao posrednika (medijatora) u potrošački spor. Ukoliko takvo udruženje ima kadrovske i druge neophodne kapacitete za izvršenje uloge koja mu je namenjena, potrošački spor može biti rešen relativno brzo i pravično. To potvrđuje jednogodišnje iskustvo Udruženja valjevskih potrošača – VAPOT, koje je svih desetak prijavljenih sporova uspešno rešilo i tako steklo izvesno poverenje građana Valjeva kao potrošača.
No, događa se da poneki naš sugrađanin precene ulogu i „moć“ udruženja pa od njega očekuje i fizičku zaštitu koju inače daju security organizacije, što je sasvim pogrešno shvatanje pojma zaštite potrošača. Bilo je i slučajeva da građani od udruženja očekuju pravnu pomoć, odnosno zaštitu od izvršne sudske presude za neizmiren dug prema nekom javnom preduzeću, što naravno nije moguće ni pod kojim uslovima.
Navedeni primeri ukazuju na sve izraženiju potrebu da se što veći broj građana obuči u oblasti zaštite svojih osnovnih potrošačkih prava i na taj način razviju neki oblik potrošačke samozaštite. Upravo to i jeste dugoročno postavnjeni cilj Nacionalne strategije zaštite domaćih potrošača, pa udruženje VAPOT na tome zasniva sve svoje aktivnosti. Informisanje zainteresovanih građana o aktuelnim zbivanjima na tržištu roba i usluga za ličnu i porodičnu potrošnju, kao i njihovo obučavanje (edukaciju) o osnovnim potrošačkim pravima na tom tržištu, ovo udruženje vrši organizovanjem tematskih predavanja i diskusija (debata). Nastoji se da predavači budu stručnjaci kompetentni za određene oblasti i da njihova izlaganja ne budu klasično „školska“, već prožeta pitanjima prisutnih, u atmosferi koja je više saradnička, a manje „đačka“.
U prošloj godini održano je prvo predavanje na temu prava i dužnosti pacijenata Doma zdravlja Valjevo, a za ovu godinu planirano je 3 do 5 sličnih skupova. Kao jedan od očekivanih rezulta jeste i to da će zainteresovani građani biti upućeniji u razumevanje pojmova o zaštiti potrošača i da će, shodno tome, biti manji broj nerealnih zahteva za posredovanjem udruženja u njihovom eventualnom sporu sa trgovcima.
Dragan D. Popović
Udruženje VAPOT
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.