NSZ zakinuo za par hiljada nezaposlene

imageU valjevsku fiijalu NSZ već je stiglo oko 250 tužbi lica koja su u protekle četiri godine primala naknadu za nezaposlenost koja po mišljeju Državnog revizora nije isplaćivana kako treba.Nezaposleni u Srbiji četiri godine primali su manju naknadu.

Vrlo je moguće da se broj onih kojima je Nacionalna služba zapošljavanja obračunala manju naknadu meri hiljadama jer se radi o periodu od četiri godine . Gradjani koji su primali naknadu zbog pogrešnog obračuna primali su manje par hiljada dinara mesečno.
Trenutno je na adresu valjevske filijale stiglo oko 250 tužbi gradjana koji su bili korisnici naknade i kojii traže da im se novac koji im je zakinut vrati.

Oštećene u ovom slučaju zastupa advokat Dragan Živković koji objašnjava da je problem nastao u obračunu prilikom utvrdjivanja osnovice.
– Po članovima zakona u slučaju nezaposlenosti propisano je da osnovica za utvrđivanje visine novčane nadoknade jeste prosečna zarada u poslednjih šest meseci koji prethode mesecu u kojem je nekome prestao radni odnos. Zakonom je predviđeno da se naknada utvrđuje u visini od 50 posto osnovice i ona ne može biti viša od 160 i niža od 80 posto minimalne zarade. NSZ je, međutim, pogrešila u metodologiji obračuna i svi građani tužbom imaju pravo da dobiju nedostajuću razliku čiji se tačan iznos utvrđuje veštačenjem na sudu, zavisno od visine primljene naknade i dužine primanja. Neki sporovi su već rešeni i ti građani će novac dobiti na svoje tekuće račune putem blokade računa NSZ – objašnjava Živković.
Neke informacije govore o tome da su najviše novca izgubili na ovaj način oni koji su kod poslodavaca bili prijavljeni na minimalac i dobijali najnižu naknadu, dok je najmanja greška u obračunu pronađena kod onih koji su primali naknadu od 25.000 dinara, ali ova informacija za sada nije u potpunosti potvrdjena .

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.