Česi zainteresovani za otkup maline i šljive

imageJedna od najvećih čeških firmi u distribuciji voća i povrća „Čerozfrut“ zainteresovana je za otkup i preradu šljive i maline iz valjevskog kraja . Ova firma poljoprivrednicima iz Valjeva predložiće i učešće u projektu sadnje maline pod plastenicima .

Češka firma „Čerozfrut“ prilikom posete Valjevu izrazila je posebno zainteresovanost za otkup, preradu, ali i proizvodnju voća u valjevskom kraju . Njihovo interesovanje prvenstveno je usmereno na malinu i šljivu . „ Mi smo predložili ovom preduzeću da svoju preradu i otkup koncentrišu na „Srbijanku“, ali ni tu ne možemo bez države pa ćemo kao grad zatražiti od Vlade Srbije kao što je to bio slučaj u nekim drugim gradovima, da nam dozvole korišćenje ove fabrike dok su u toku sudski sporovi oko njenog vlasništva. To je sličan sistem koji je primenila Železara u Smederevu i to se pokazalo kao uspešno . Videćemo koliko će nas država u tome podržati . Ova kompanija se najviše bavi preradom i proizvodnjom voća i povrća . Imaju preko 10 miliona evra prometa i značajan su subjekt u privredi Češke“, rekao je Dragan Jeremić direktor gradske Direkcije predstavljajući goste u Valjevu .
Vlasnik preduzeća Jan Hnilica danas je rekao da već saradjuje sa pojedinim gradovima i to sa Čačkom za otkup šljive , Suboticom za otkup lubenica . „ Ovde u Valjevu posebno smo zainteresovani za Vašu malinu . Ona je dosta mekša od naše , ali je dosta i sladja i tu smo zainteresovani ne za njeno hladjenje već za izvoz direktno u markete . Izračunali smo da je potrebnmo dva dana od branja da se dopremi do nas i da već treći dan kao svež proizvod bude u našim trgovinama. Takodje dobili smo informaciju da imate i šljivu i zainteresovani smo i za nju“, kaže Hnilica. Na pitanje novinara kolika je cena takve maline u marketima u Češkoj Hnilica kaže da je proizvodjačka cena 16 evra , a da se u trgovini prodaje i deset puta skuplje za kilogram . U sezoni otkupna cena maline je 4 evra po kilogramu , van sezone znatno više.
Jeremić je po pitanju Srbijanke naveo da se imovina Srbijanke svakoga dna karde i prodaje dok traju sporovi . „ Mi tražimo da država isto posmatra nas kao i Smederevo . Mi već danas pričamo sa poljoprivrednim proizvodjačima o pilot projektu plastenika što se može smatratui planom B ukoliko nas država ne bude podržala „, kaže Jeremić.

image Po rečima vlasnika kompanije projekat plastenika podrazumeva sadnju maline uz njihovo ulaganje . „ Mi bismo plastenike naručili iz Madjrske jer oni imaju tu najveće iskustvo i najnižu cenu . A sama malina koju takode mi dajemo bi bila sortew polka iz Poljske koja daje najviše prinosa. Vaši poljoprivrednici bi praktično ulagali svoje zemljište i rad na plastenicima i zasadu. Mi potom garantujemo otkup jer mi i ulažemo i u interesu nam je da je otkupimo“, objasnio je Hnilica.
Jeremić je danas objasnio i sopsteveno pojavljivanje u ovoj priči rekavši da je sam bio inicijator formiranja „Agrorazvoja“. „ Agrorazvoj će biti partner svim stranim firmama koje hoće da ulažu u poljoprivredu i oni će biti nosioci . Naša intencija je da se subvencije povećaju iako nas država ograničava sa subvencijama . Mi verujemo da je ovo ozbiljan pomak u zapošljavanju i na proširenju sirovinske baze . Poljoprivreda mora imati ulaganja jedino tako možemo napredovati. Oni koji su radili privatizaciju Srbijanke su zavili grad u crno. To je bila polupismena bratija koja je uradila šta je uradila . Poka imovine nikad nije preneto na Novu Srbijanku već je pola ostalo na DP Srbijanku. . Pogledajte samo slučaj sa sporom oko cisterni gde su tri navedene u otkupu i uzela ih Nova Srbijanka , a sedam pod zemljom nije to spori sada DP Srbijanka . To je produkt rada Agencije za privatizaciju“, kaže Jeremić.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.