Zaštitnik gradjana i u Valjevu

imageOdlukom Skupštine grada Valjevo će pokrenuti proceduru za imenovanje zaštitnika gradjana. Od pokretanja procedure važniji je izbor lica koje će tu dužnost obavljati.

Kako je Zakon još 2002. godine dao mogućnost lokalnim samoupravama da mogu ustanoviti instituciju Zaštitnika gradjana borba za istinsko ostvarenje ove zakonske mogućnosti u Valjevu je trajala dugi niz godina. Statut grada predvideo je postojanje institucije zaštitnika gradjana
U Valjevu je 2013. godine u Matičnoj biblioteci ustanovljen link kojim gradjani mogu komunicirati sa zaštitnikom gradjana na državnom nivou i po dostupnim podacima u 2015. godini tu mogućnost iskoristilo je 570 gradjana Valjeva. Procedure bi svakako bile daleko brže kada bi na nivou grada postojao zaštitnik gradjana što je i bio predlog koji je na Skupštini obrazložila odbornica Radmila Novaković.
Zaštitniku gradjana mogu se obratiti svi gradjani Valjeva koji smatraju da su im ljudska i manjinska prava ugrožena ili uskraćena od strane organa javne vlasti
Svojevremeno je pojašnjavajući ulogu zaštitnika gradjana zamenik republičkog zaštitnika obrazložio rečima:“ „Gradjani će dobiti osnovna uputstva na koji način mogu zaštiti svoja prava. Gradjani često misle da svoja prava ne mogu ostvariti, ali to nije tačno. Zaštitnik gradjana nije zamena za pojedine institucije već je uloga Zaštitinika da kada gradjanin iscrpi sva svoja zakonski omogućena prava, u drugim institucijama nastupi kao zvanično telo sa odredjenim preporukama organu koji je prava i uskratio“.
Zašto je grad dugi niz godina izbegavao uvodjenje ove institucije mnogima nije jasno , ali ne treba zaboraviti da je od činjenice da se pokreće procedura važnije ko će tu dužnost obavljati.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.