Kako ćemo konkurisati za sredstva?

imageGrad Valjevo 2010 . godine usvojio je dokument Strategija održivog razvoja 2010-2020.god. Na osnovu ovog dokumenta uradjen je Lokalni akcioni plan na pet godina. Ova LAP ističe krajem ove godine , novi nije uradjen , a upravo je on preduslov za apliciranje za sredstva.

Skupština grada na sednici u decembru 2010. godine donela je odluku o Strategiji održivog razvoja Grada Valjeva za period od 2010 do 2020 godine. U ovoj Strategiji sadržana je svaka oblast života u Valjevu i predlozi za njegovo unapredjenje. Na osnovu ovog dokumenta uradjen je i Plan akcije u kome su sadržani konkretni projekti koje je potrebno realizovati u narednih pet godina. Upravo tih pet godina ističe ovih dana , a izradom novog Plana akcije se niko ne bavi.
Da bi se uradio novi LPA potrebno je najpre uraditi evaluaciju svega onoga što je u proteklih pet godina uradjeno , obaviti niz razgovora sa relevantnim činiocima o budućim planovima.
Iako nekom priča o ovom dokumentu može izgledati kao birokratska zavrzlama situacija je daleko ozbiljnija jer je upravo ovaj dokument i Plan akcije preduslov da grad može aplicirati za sredstva kod domaćih i stranih kreditora . Nijedan Fond neće podržati projekat ukoliko grad nema planski dokument u kome se vidi namera grada da tu oblast razvija , unapredjuje upravo predloženim nizom aktivnosti u samom projektu.
Do kraja godine ostalo je još malo vremena , a po svemu sudeći o ovom dokumentu niko i ne razmišlja pa se postavlja pitanje kako ćemo grad konkurisati za sredstva recimo u IPA fondovima o kojima se toliko mnogo govori .
Strategija održivog razvoja grada Valjeva bazirana je na metodološkom okviru koji je nastao kao rezultat projekta Exchange 2 (2008. – 2010 godine) u cilju metodološke standardizacije procesa strateškog planiranja za potrebe Stalne konferencije Gradova i opština i lokalnih samouprava u Srbiji.Strategija održivog razvoja odnosi se na održivi razvoj života,rada i funkcionisanja na teritoriji grada Valjeva.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.