„Artmosphera – Presek“

imageDa nije sve dobro odavno otišlo iz Valjeva pokazao je svojom monografijom grafički dizajner Dušan Arsenić. Promocija njegove monografije „Artmosphera – Presek“ ispunila je salu Valjevske gimnazije do poslednjeg mesta.

Sa radovima Dušana Arsenića u proteklih trideset godina susreo se bar jednom svako u Valjevu bilo da je video plakat, scenografiju, znak ili logo, a možda boravio i u prostoru koji je Arsenić uredio. Osnovno obrazovanje stekao u školi „Sestre Ilić”. Završio Valjevsku gimnaziju 1980, diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, ali je svoju karijeru godinama gradio u Valjevu i iz Valjeva. Smatrajući da rad Arsenića ne sme biti prepušten vremenu i ličnom utisku Kulturno prosvetna zajednica, Valjevska gimnazija,KUD „Abrašević“ i štamparija Bosis udružili su se na zajedničkom zadatku izrade monografije u kojoj se nalaze Arsnićevi radovi.
Sam autor kaže da monografija nije procena rada već namera da se sve uradjeno sačuva od zaborava.
Na 200 stranica Arsenić pokazuje svoj talenat, razmišljanje i poglede na dogadjaje , ljude i mesta.

image Dobitnik brojnih nagrada za karikaturu, grafiku, animirani film , scenografiju pre svega je u ovom brzom vremenu u kom živimo učinio nešto što nije lako, naterao je ljude a se zaustave gledajući njegove radove.Složili se ili ne sa njegovim pogledima Arsenić je u svojim radovima ostavljao prostor za razmišljanje , a ponekad i nadgradnju.
Svojevremeno je Arsenić u jednom intervjuu rekao da za Valjevo priželjkuje posao za sve žrtve tanzicije i naročito za mlade ljude, više razloga za otimizam i poglede u budućnost i svest da živimo u potencijalno najlepšem gradu u Srbiji, ali da moramo da budemo mnogo bolji da bi i grad izgledao bolje
Uradjena monografija sačuvaće zapis o jednom vremenu , ljudima koji su ga zajedno sa autorom delili , ali i o Valjevu koje je Dušana Arsenića vezalo za sebe .

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.