Visinu poreza umanjuje stopa amortizacije

imageGradsko Veće utvrdilo je poreske iznose za 2016. godinu. Iako je tržišna cena nepokretnosti veća pa i poreska stopa biva veća zbog povećane stope amortizacije u većem broju slučajeva porez je umanjen. Povećanje poreza imaće samo vlasnici kuća u trećoj, četvrtoj i petoj zoni u kojima je višestruku porasla cena nekretnina.

Valjevski odbornici na sednici 27. novembra razmatraće poreze za 2016 godinu za koje je zeleno svetlo danas dalo Gradsko veće. Načelnica poreskog odeljenja Slavica Pavlović kaže da se o porezima ne može govoriti uopšteno već da su u pitanju posebni slučajevi u zavisnosti od vrste nepokretnosti i zone u kojoj se nalazi. „ Tržišna cena stanova i kuća je povećana , ali kada se obračunava porez onda postoji umanjenje za amortizaciju što je za još jednu godinu više u odnosu na prethodnu godinu za je 1% tako da dolazi do smanjenja poreza bez obzira što je tržišna cena viša. U prvoj zoni je recimo smanjenje 1,10%. Stopa amortizacije je 1% na godišnjem nivou, maksimalno po zakonu je 40%. Što znači da objekti koji su stari preko 40 godina ne mogu imati veću amortizaciju od 40%“ objašnjava Pavlovićeva.
Primera radi stan star 20 godina 2015. godine i koji je imao iznos poreza 8130 dinara, 2016. godine će imati iznos poreza 8 043 dinara . U Prvoj zoni tržišna vrednost stana procenjena je na 84 843 dinara, druga zona 80 051 dinar, treća zona 66 210 dinara. Iako je došlo do uvećanja tržišnih cena simulacija poreza pokazuje smanjenje u plaćanju . „Stan star dve godine recimo ima tržišnu cenu veću za oko 100 dinara , ali je amortizacija upravo za toliko veća. Što se tiče starih stanova , starijih od 40 godina gde je prošle godine amortizacija bila 40% i ove godine će imati istu stopu amortizacije.Kod kuća je drugačije , u prve dve zone nema nikakvih promena čak ima i smanjenja , ali povećanja ima u trećoj, četvrtoj i petoj zoni. U prve dve zone doći će do smanjenja u prvoj zoni za dva posto u drugoj za 1,25% , tržišna cena je slična kao prošle godine“, kaže Pavlovićeva. Do povećanja poreza dolazi u preostale tri zone i to u trećoj zoni 3%, u četvrtoj i petoj 17% odnosno 30%.

image „ Svi ugovori od prvog do poslednjeg su uzeti u razmatranje zakon to nalaže i to je bilo u prometu . Sa deset hiljada je narasla cena na 14 000 u prometu i mi tu ne možemo ništa dsa uradimo. U nominalnim iznosima gledano , kuća 100 kvadrata bila 1736 dinara u petoj zoni 2015 godine dok će u 2016. godini biti 2 266 dinara, dakle tu će doći do povećanja od 500 dinara. Drugi primer kuća od sto kvadrata amortizacija 40% bila je 1302 dinara sada će biti 1 721 dinar, razlika u četiristo dinara. U čemu je tu stvar zapravo , ostavreno je mnogo prometa u ovim zonama , mnogo ugovora i svaki smo uzeli u razmatranje. Čak smo računali i one ugovore gde je po proceni poreske uprave cena daleko veća mi smo uzimali cene sa ugovora jer d nismo tu bi bilo ogromno povećanje poreza“, navodi Pavlovićeva.
Kuće od 20, 30 ili 40 kvadrata ni u buduće neće plaćati porez . Slučaj ovih kuća prisutan je uglavnom na seoskom području. Podaci pokazuju da je ostavaren najveći promet stanova jer je u ovoj godini napravljeno nekoliko novih zgrada koje su izašle sa visokim cenama kvadrata. Kad je u pitanju poslovni prostor primera radi u prometu , druga zona oporezivanja bila je prošle godine 98 965, u ovoj godini ostavarena je cena od 106 658 dinara. „ Tu je bilo šest ugovora i svih šest smo uzeli u razmatranje čak i onaj gde je prikazana cena od 22 000 dinara , a poreska procenila vrednost na 66 000 . Nama su osnov ugovori , a možemo po zakonu da koristimo i podatke poreske . Primera radi mi imamo u Nušićevoj ulici dve nove zgrade gde je 167 000 tržišna cena nepokretnosti po kvadratu a da nismo uzeli i druge ugovore možete li zamisliti kolika bi bila visina poreza ? Imamo jedan ugovor 205 000 dinara po kvadratu za poslovni prostor u istoj ulici. To znači da je tržišna cena lokala od 78 kvadrata u tim zgradama, novi je prostor, 120 000 evra“, kaže Slavica Pavlović.

image Podaci iz ugovora koji su ostvareni pokazuju da su se cene kretale od 170 000 dinara pa do 305 000 dinara u zavisnosti gde se novi lokal nalazi.
Kada je u pitanju poslovni prostor fizičkih lica u prvoj zoni dolazi do povećanja poreza za 5% , u drugoj 6% i u trećoj 7%. Što se tiče fizičkih lica u četvrtoj i petoj zoni porez ostaje na prošlogodišnjem nivou.
Poslovni prostor pravnih lica takodje će biti povećan 5%, 6% i tri posto.U četvrtoj i petoj zoni kod ovih lica doći će do smanjenja poreza sa 58 838 na 40 000 dinara. „ Što se tiče vlasnika proizvodnog i skladišnog prostora oni su i do sada prijavljivali knjigovodstvenu vrednost i za njih nikada nisu ni važile izmene zakona. Oni takodje idu i na fer procenu vrednosti to je jedna od mogućnosti. Najveći problem je kod fizičkih vlasnika starog prostora , a poslovnog ukinuta su umanjenja po osnovu kvaliteta , znači ne razlikuju se od novih objekata. Pravna lica nemaju umanjenja po osnovu amortizacije. Velika je razlika da li se prostor vodi u vlasništvu fizičkog ili pravnog lica. Montažna hala u vlasništvu fizičkog lica ima velike poreske stope “rekla je Pavlovićeva.
Praktično gledano a druge strane kad su u pitanju fizička lica vlasnici lokala u centru grada koji u osnovi na mesečnom nivou naplaćuju kiriju u visini od 350 do 900 evra na mesečnom nivou imaće u narednoj godini porez na godišnjem nivou u visini od 250 do 350 evra .

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.