Plate iz 2008.god , a porezi?

imagePred članovima Veća naći će se nova odluka o porezima. U Upravi na ovu temu niko ne želi da govori dok ne prodje sednica.Pojedini članovi Veća odmahuju glavom na pitanje o porezima sa izgovorom da nisu ekonomisti.

Koliki će biti porezi za 2016. godinu ostaje da se vidi nakon sednice Gradskog veća. Valjevci poučeni primerom iz 2014. godine nisu puni poverenja kad su ovakve odluke u pitanju ipak u Upravi na pitanje o projektovanim porezima za 2016. godinu mudro ćute. U pokušaju da se pre same sednice sazna da li porezi ostaju isti ili će doći do promena pojedini članovi Veća rekli su da oni nisu najbolje upućeni u poreske stope jer nisu ekonomisti . Ipak oni su prvi koji će predlog poreznika prihvatiti ili možda odbaciti. Kako je prilikom usvajanja poreza za 2014. godinu upravo Veće dalo izjavu da nisu bili upućeni u ono što se sprema i „tamo“ piše kolika je verovatnoća da će sad biti upućeni i razumeti? “ Nešto ide jedan posto naviše , a na drugim mestima se nešto spušta“, objasnio je jedan od članova Veća.
U ovoj godini porezi su odredjivani na osnovu pet zona grada i to tri gradske i dve seoske, a same zone odredjene su na osnovu infrastrukturne opremljenosti.Visina poreza odredjuje se na osnovu cene po kvadratu ostvarene u prometu nekretnina. Kako su cene nekretnina u Valjevu pale i tokom prošle godine očekivalo se da cifre za poreze budu niže, ali se to nije dogodilo. Da li će sada biti niže? Odgovor na ovo pitanje znaće se već sutra nakon sednice Veća na kojoj će članovi Veća podići ruku kao što je to bivalo i do sada.
Kakav god porez da bude razrezan jedna činjenica ostaje nepromenjena , a to je da je prosečna zarada u Valjevu malo iznad proseka za 2008. godinu, ali porezi nisu iz te godine.
Gradski budžet u ovoj godini kako se u više navrata moglo čuti u najvećoj meri ostvaren je iz poreza štoo će reći da su gradjani svoje obaveze izmirivali na vreme što i ne čudi jer u ovoj situaciji blagovremeno neizmirivanje poreza za sobom povlači ozbiljne kazne.

Za gradjane koji nisu izmirili poreska dugovanja izmenom zakona predvidjena je kazna od 50 000 dinara I izlazak pred sudiju za prekršaje. To praktično znači da bi mogli biti tuženi za glavnicu, zateznu kamatu, plus kazna od ukupno 150.000 dinara za tri kvartala.Kazna za poreske neplatiše predviđena je u visini polovine neplaćenog poreza, ali ne manje od 50.000 dinara. Tako će mali dužnici, kojima namet na imovinu godišnje ne prelazi 10.000 dinara, umesto polovine ovog iznosa (5.000 dinara), na godišnjem nivou platiti 200.000 dinara za kašnjenje u sva četiri kvartala. Toliku kaznu platiće i onaj koji je „utajio“ porez od 400.000 dinara.

Do donošenja rešenja za 2016. godinu kod fizičkih lica odnosno do utvrđivanja poreza samooporezivanjem kod pravnih lica, obveznik je dužan da akontaciju uplati u visini obaveze utvrđene za poslednje tromesečje 2015. godine kako bi izbegao naplatu kamata za neblagovremeno plaćene prihode.
Gradjani plaćaju poznati dužnici duguju i situacija se tu neće sigurno ni u 2016. godini menjati. U Upravi su svojevremeno naglasili da je problem što desetine miliona dinara poreskog duga ostaju nenaplative, jer se među dužnicima nalaze firme koje su u stečaju. Grad Valjevo odavno je transparentno pokazao da oni koji duguju mnogo mogu mirnije da spavaju od onih koji duguju malo pa sdruge strane kakva god odluka da o porezima bude neko neće moći mirno da spava.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.