Ekonomskoj školi oduzet restoran “Zlatibor”

imageAgencija za restituciju donela je delimično rešenje kojim se maslednicima vlasnika restorana “Zlatibor” ovaj objhekat vraća u vlasništvo. Ekonomska škola koja od 1968 koristi objekat u njega je ulagala I izgradila dodatnih 178 kvadrata . Na sve ovo škola može samo da se žali.

Jedan od najstarijih valjevskih kafana nalazi se na trgu Desanke Maksimović, u centru Valjeva, u zgradi iz 1936. godine. Prvi vlasnik je bio izvesni užičanin i odatle potiče i ime ove kafane.Od 1968. godine postao je objekat Ekonomske škole ValjevoObjekat je jedini kategorisani restoran u gradu i ima dve zvezdice. Kapacitet restorana je 100 mesta.
Ekonomska škola godinama je ovaj objekat koristila za obuku kuvara I konobara , upravo profila koje ova škola ima.
Delimičnim rešenjem Agencije za restituciju ovaj objekat vraća se u vlasništvo pravnim naslednicima : Vojislavu Stepanoviću iz Valjeva, Ljubomiru Samokresoviću iz Beograda I Staniši I Nebojši Samokresoviću iz Beograda.
“ Ekonomska škola je dozidala 178 kvadrata u ovom prostoru , ali to nije uknjiženo I postoji problem da dokažemo da je to naše . Najverovatnije da ćemo sve to morati da dokazujemo na sudu”, kaže direktor Ekonomske škole Dragan Timotić.

image Još 12. avgusta 1977. godine Ekonomska škola je od vlasnice Marije Samokresović otkupila prostor I postojeće objekte u dvorištu restorana , ali se I ovaj prostor dovodi u pitanje .
“ Postoje dokumenti koji svedoče o tome da je škola tada se zvala “25. maj “ potpisala ugovor sa Opštinom Valjevo o prenosu prava korišćenja ovog objekta zbog čega je škola bila obavezana da Opštini isplati 975 000 dinara za pet godina. Postoje dokazi da je škola uplaćivala 191 000 dinara na godišnjem nivou I isplatila objekat. Takodje postoji dokument u kome se tadašnji direktor Dragoljub Pavlović obraća banci preko koje je radjena uplata sredstava I navodi da se radi o prenosu prava vlasništva , a ne prava korišćenja. Mnogo je uloženo za sve obve godine I lično smatram da bi bilo nepravedno da se školi oduzme ovaj objekat”, kaže Timotić.

Agencija za restituciju ostavila je rok od 15 dana za žalbu koju će škola I uložiti , a u delimičnom rešenju ostavlja rok od tri meseca za nagodbu o zakupu sa vlasnicima I rok od tri godine da se škola iseli iz objekta. “ Mi ne možemo da plaćamo zakup, mnogo je uloženo. Mislim da ćemo na sudu dokazivati svoja ulaganja I svoja prava jer postoje dokumenta o tome . Ići ćemo na to da ili otkupimo ili da se nama vrati naše , obešteti naše ulaganje I da onda možemo da sa tim sredstvima ulažemo u neki novi prostor”, zaključuje Timotić.

image Informaciju o oduzimanju restorana Zlatibor Ekonomskoj školi na konferenciji za novinare saopštio je predsednik OO SPS-a Dragan Jeremić rekavši da je grad pokušavao I da će I dalje nastojati da pomogne školi kako bi ostvarila svoja prava . “ Škola mora dobiti bar ono što je njeno I u šta je škola ulagala . Kao nosioci vlasti u Valjevu učinićemo sve da pomognemo koliko je to u ovakvim slučajevima moguće”, rekao je Jeremić.

U Valjevu je prema podacima Agencija do sada vraćeno 17 objekata, 8 poslovnih prostora, 1 stan , osam zgrada , 10803 kvadrata neizgradjenog zemljišta, 234985 kvadrata šumskog zemljišta, 41397 kvadrata poljoprivrednog zemljišta.
S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.