Krenula nova klizišta u Rebelju

imageKlizište koje je prošle godine bilo na kvadrat površine zemljišta ove jeseni zahvatilo je nekoliko stotina metara. Na putu novom klizištu je domaćinstvo sa 11 članova .

U zaseoku Kneževići u selu Rebelj ovih dana više je nego aktivno klizište koje je prošle godine dalo samo nagoveštaj erozije zemlje. Čitave poljane zahvaćene su klizištem , a meštani za ovaj slučaj nemaju rešenje.Po njihovim rečima ukoliko ovako bude nastavljeno kretanje zemlje izvesno je da će klizište odneti put Rebelj -Suvodanje . Oni dodaju da je na putu klizištu i put iz Poćute , ali i domaćinstvo koje broji 11 članova. kako meštani objašnjavaju tu su i zasadi maline koja su najveći izvor njihovih prihoda .
Nadležni iz Gradske uprave obišli su ovo klizište , ali su i mogućnosti grada po pitanju sanacije u ovom trenutku gotovo nikakve.
Nedavno boraveći u Valjevu direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević je rekao da država trenutno radi registar klizišta po kome će se na kraju odrediti prioriteti i utvrditi sanacija . Podaci iz gradske Direkcije za urbanizam govore da je u okolini Valjeva i samom gradu popisano 200 klizišta , ali dodaju i da se neprestano otvaraju nova.

image Upravo selo Rebelj pretrpelo je najveću štetu nakon što su velike kiše prošle godine pokrenula klizišta .Od sredstava donatora uradjeno je ukupno 26 kuća od čega 20 na seoskom području , a najveći broj novoizgradjenih objekata uradjen je upravo u Rebelju.

S.V..

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.